Memić: Zijad Mutap je rekao ‘uginuo je Dženan, uginut će i Arijana’

Vijesti 27. jul 202121:24 > 21:26 0 komentara
N1

Na Ilidži je održan skup građana kod "Ranjenog kamena" gdje je stradao Dženan Memić, a gdje se prisutnima obratio njegov otac, Muriz Memić. Memić se u petominutnom obraćanju građanima zahvalio svima koji su stajali uz njega i njeogvu porodicu, posebno Ifetu Feragetu, advokatu porodice, te pojedinim političarima.

Muriz Memić je rekao da su mu za Ferageta govorili da je ‘neki advokat’, a da je sada pokazao da je taj ‘neki advokat’ bacio državu na koljena. Ispričao je da ga je najviše u pet i pol godina najviše uvrijedilo to što je Zijad Mutap rekao ‘uginuo je Dženan, uginut će i Arijana’.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

“Hvala vam svima što ste uz nas bili sve ovo vrijeme. Mi koliko smo bili sigurni u ovu borbu, zahvaljujući Ifetu, kada smo spomenik pravili – stavili smo napadnut, nismo stavili saobraćajna nesreća. Teško je sada sve ispričati, šta smo ja i Ifet prošli. Kada sam govorio da Ifet idu šest mjeseci ispred Tužilaštva, smijali su se. Govorili su ‘neki advokat’. Danas je taj ‘neki advokat’ bacio dražvu na koljena.

Memić: Valter se vratio

Ja mislim da se Valter vratio, to njima teško pada. Tužilaštvo KS na čelu sa Dalidom Burzić i još devet tužilaca, što je najstrašnije, sve su žene vodile istragu, žene, majke, ovo su pokušale uraditi.

Federalni tužioci do zadnjeg trenutka nisu pokušali odustati. Čovjek Vlado Mišković zna da laže, obmanjuje Vrhovni sud ne odustaje. Danas je taj sud rekao da Tužilaštvo nijednim nalazom nije dokazalo da je bila saobraćajna nesreća. Trebalo je pet i pol godina. Znate li vi koliko je to noći neprospavanih, koliko je to kafa sa Ifetom, a naučio me je, ‘pišite Murize ti i Arijana sve. Što se zapiše ostaje’.

VEZANE VIJESTI

Nekoliko knjiga bi trebalo da se napiše o ovoj borbi. Mislili su – neki vozač, šta će on. Ne znaju šta znači izgubiti jedno zlatno dijete, a pokušaju te napraviti budalom i debilom. Iza toga stane država. Od početka sam govorio da ima časnih tužilaca i policajaca. Hvala im na tome, valjda će doći vrijeme da i oni jednom počnu vladati.

Pomagali su nam čestiti ljudi. Jednog ću spomenuti, Šerif Konjević, tu je bio uz nas cijelo vrijeme. Ima tu i političara, osuđivali su nas da je to politika. Damir Mašić, Saša Magazinović, Elvedin Okerić, Nermin Muzur, Segmedina Srna su bili uz nas.

Zijade, nećeš se tek tako izvući

Mogao bih danima pričati, ali pripremamo nove proteste. Evo vidimo šta su u stanju. Napali su na glavnu državnu tužiteljicu, koja se našla tu da pokuša nešto uraditi, da ispravi nešto u ovome sistemu. Tako će napasti i na postupajućeg tužioca, pokušat će ovo zaustaviti. Pustili su i saučesnike, osumnjičene na slobodu. Oni treba da se vrate u pritvor, sada je jasnije da su oni ti.

Ono što me zabolilo najviše za ovih pet i pol godina, Zijad Mutap kaže ‘uginuo Dženan, uginut će i Arijana’. On je na slobodi. Zijade, nećeš se tek tako izvući.

Ifet me moli da ne uzimam pravdu u svoje ruke. Ako to država ne uradi, ja ću. Te uvrede se ne mogu trpiti. Trebat će nam dosta vremena da pripremimo proteste. Sada ćemo imati konkretne zahtjeve. Sabina Sarajlija ne može ostati glavna tužiteljica KS, mora odgovarati kao i Dalida Burzić.

Odustati neću sigurno kada vidim koliko je vas uz mene. Dalida Burzić mora biti procesuirana, ona je ovo napravila. Ne zanima me ko je štiti. Ima neko i iznad nje.

Obavijestit ćemo vas o danu protesta, tražim podršku kao nikada do sada. Hvala vam za sve do sada”, rekao je Memić.

Podsjetimo, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je danas oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu “Dženan Memić”.

Ovo je treći put da su ih sudovi oslobodili van razumne sumnje nisu mogli utvrditi da se dogodila saobraćajna nesreća u kojoj je Memić stradao, odnosno jer nije bilo dovoljno dokaza da se saobraćajna nesreća dogodila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!