“Memorijalizacija jedan od mehanizama tranzicijske pravde”

Vijesti 08. jun 202113:39 0 komentara
N1

Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo čuva uspomene na vrijeme odrastanja u opkoljenom Sarajevu, a tim povodom naš reporter Rasim Pavica razgovarao je sa izvršnom direktoricom ovoga muzeja Aminom Krvavac koja je rekla da je memorijalizacija jedan od mehanizama tranzicijske pravde.

Po istraživanjima se ističe da je rat posebno traumatičan za djecu i da treba o tome voditi posebno računa kroz memoriju i procese suočavanja.

U prvostepenoj presudi Ratku Mladiću navodi se da je jedan od njegovih legitimnih ciljeva bila djeca, odnosno njih 1.601 – koliko ih je ubijeno za vrijeme opsade Sarajevo. Iz tog razloga je ovaj muzej bitan i nudi mogućnost onima koji su preživjeli rat da poklone svoje predmete da ne bi bili samo dijelom njih, nego i iskustvom svih drugih.

Naš rad na memorijalizaciji, kulturi sjećanja, smatramo prirodnim nastavkom na rad pravosudnih institucija. Memorijalizacija jeste jedan od mehanizama tranzicijske pravde. Uloga muzeja pojedinaca koji se bave ovim jeste da aktivno učestvuju u tom propitivanju prošlosti i sve to kako bismo doprinijeli suočavaju s prošlošću“, rekla je za N1 Krvavac.

Koliko djece, mladih, građana Sarajevo je godinama živjelo pod opsadom zbog odluka ljudi kao što je čovjek kojem  se danas sudi i nadam se da ćemo mi kroz naš rad, kroz to što predstavljamo lične priče djece, mladih unijeti tu jednu novu ličnu dimenziju, faktorgraifju i statističke podatke, da ćemo dati doprinos tome“, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!