Memorijalni centar Srebrenica: Na desetine slučajeva negiranja genocida

Vijesti 30. sep 202217:17 0 komentara
Potočari
Potočari (ELVIS BARUKCIC / AFP)

Iz Memorijalnog centra Srebrenica saopćeno je da je visoki predstavnik za BiH pismom upozorio Tužilaštvo BiH da na moguće zloupotrebe izbornog procesa treba ozbiljno i ekspeditivno postupati, dok ni godinu dana od donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici nije upozorio na desetine slučajeva u kojima se negirao genocid.

U saopćenju se navodi da je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt uputio pismo glavnim tužiteljima na svim nivoima pravosuđa u Bosni i Hercegovini, a u vezi sa pripremama za predstojeće izbore u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine. U pismu se, između ostalog, navodi kako eventualne zloupotrebe u izbornom procesu narušavaju legitimitet izbora i potiču nepovjerenje javnosti u izborni proces te da se u slučajevima takvih zloupotreba treba ozbiljno i ekspeditivno postupati i za takva se djela treba utvrditi odgovornost.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica dolazi odgovor na ovo pismo upućeno Tužilaštvu BiH, obzirom da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko donio Zakon o zabrani negiranja genocida koji je stupio na snagu 28. jula 2021. godine.

“Treba podsjetiti sadašnjeg visokog predstavnika Christiana Schmidta da je i nakon donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zabilježeno na desetine slučajeva negiranja genocida u javnom prostoru i to od političara i javnih službenika koji se nisu ustručavali javno negirati genocid. Žrtve genocida i preživjeli su i dalje izloženi raznim verbalnim napadima, negiranjem i omalovažavanjem. Čini nam se da ovakav stav visokog predstavnika ide i dalje u prilog onima koji su negatori sve ove godine”, rekao je Ševket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica.

Po njegovim riječima, više od godinu dana je prošlo od stupanja na snagu Zakona o zabrani negiranja genocida, a visoki predstavnik nije našao vremena da Tužilaštvo BiH obavijesti o ‘ozbiljnom i ekspeditivnom postupanju’ prema onima koji i dalje negiraju ovaj zločin i time doprinose porastu mržnje, podjelama i ponižavanju žrtava genocida u Srebrenici.

“Nekažnjavanje ovakvog kršenja zakona je samo dodatno ponižavanje preživjelih, a u najmanju ruku je licemjerno od strane Christiana Schmidta da tužioce obavještava o mogućem kršenju izbornog zakona, da uvodi nepravedna rješenja dok godinu dana kasni sa provođenjem Zakona o zabrani negiranja genocida, koji je, naglašavam i napominjem, stupio na snagu još 28. jula 2021. godine”, poručuje Hafizović.

Na kraju je dodao da preživjeli genocida nikada neće podržati ovakve promjene izbornog zakona sve dok se na ovakav licemjeran način iz OHR-a odnose prema žrtvama genocida u Srebrenici – navodi se u saopćenju Memorijalnog centra Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!