Mesić: Čović i Dodik braća blizanci – razbijači Bosne i Hercegovine

Regija 06. nov 202111:52 > 12:59 5 komentara
N1

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić rekao je danas kako su "Dragan Čović i Milorad Dodik braća blizanci razbijači Bosne i Hercegovine".

Rekao je i kako u Srbiji vlada žal, ne zbog toga što je Milošević išao u rat, već zbog toga što nije pobijedio u ratu.

Problem naše regije a onda se reflektira i na druge je što poslije rata koji je bio za vrijeme raspada Jugoslavije, Srbija koja je započela rat nije poslije rata doživjela katarzu i oni koji su došli na vlast u Srbiji, oni nisu protiv Miloševića zbog toga što je išao u rat, već zbog toga što nije pobijedio u ratu i to je cijeli naš problem“, izjavio je Mesić.

S druge strane imate Hrvatsku koja je zadržala dobre odnose koji su bili za vrijeme Tuđmana, koji je opet zajedno sa Miloševićem dijelio Bosnu i sad imate te nasljednike koji misle da je u svijetu sazrelo ponovo vrijeme da se dijeli Bosna. zatim imate jedno nepriznavanje Kosova u čemu je srpska politika vrlo agresivna. Kosovo je tehničko pitanje i izluzija, ali imamo i pokušaje da se Crna Gora ponovo vrati u jedan odnos prema Srbiji. Probali su sa svim i sad su odlučili na vjerskom planu poremetiti odnose koji su uspostavljeni u Crnoj Gori“, dodao je Mesić.

Istakao je i kako mu se čini da je to sve prolazno, ali da ostavlja velike nervoze u našoj regiji.

Naveo je i da je Evropska unija dobrim dijelom zbog toga kriva jer nije riješila neke svoje unutrašnje probleme.

Nije riješila pitanje monetarne politike, svojih članica da to bude jedan usuglašeni sustav, nisu riješili pitanje institucija jer EU nema lidera danas koji ima viziju. Imate činovnike koji održavaju stvari, ali ne nude izlaz. Nemamo te lidere koji će povući zemlje koje nisu u EU da što prije uđu u EU“, rekao je.

Mesić navodi kako je problem što se na jednoj strani izgubio entutijazam kod onih koji trebaju ući u EU, a na drugoj strani postoji zamor od udruživanja.

Očito da ti lideri ne znaju da je sudbina Evrope u njenom ujedinjavanju i sve ovo zadržavanje koje ide na to da se zaustavi proširivanje EU štete Evropskoj uniji i svjetskoj politici jer to je sjajna zamisao EU da se otvore granice, da Evropa postane jedan veliki igrač ali samo ako je cijela udružena i udružena Evropa isključuje rat kao političko sredstvo, jer svi agresori u Evropi su uvijek išli od toga da tobože štite svoju nacionalnu manjinu. Svaki narod će živjeti u ukupnom korpusu i granice neće biti smetnja. Svi su agresori varali i borili se za teritriju, tako i ovaj zadnji rat“, zaključio je Mesić.

Stjepan Mesić se nalazi na osmom po redu Globalnom Baku forumu “Svijet nakon COVID-a” koji je otvoren 4. novembra, gdje se nalazi i ekipa N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare