Mesić: Ne može se hrvatska politika fokusirati samo na Izborni zakon u BiH

Vijesti 19. jan 202220:51 > 21:53 0 komentara
N1

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata, Stjepan Mesić, večeras je u Pressingu govorio o brojnim temama, a između ostalog, spomenuo je i odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini te naglasio da se hrvatska politika ne može voditi samo s fokusom na Izborni zakon.

Jednom je prilikom Stjepan Mesić rekao da bi hrvatsku vojsku izveli na koridor kod Brčkog da bi spriječio otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

“Pa jasno da su mene zbog te izjave napali, ali ja sam samo rekao jednu istinu. Hrvatska je garant opstanka Bosne i Hercegovine i jasno da bismo mi u dogovoru sa NATO paktom presjekli koridor i zaustavili razbijanje BiH”, dodao je Mesić.

Pitali smo da li je realno da se to sada desi ukoliko bi Milorad Dodik zaista krenuo u otcjepljenje?

“Pa ako bi on to napravio vjerovatno bi se moralo na jedan radikalan način reagovati, ali tu je NATO pakt koji bi nas u tome podržao”, naveo je Mesić.

Naglasio je da kriza u BiH ne bi smjela dugo trajati.

“Ona je iscrpljujuća, pa i za Hrvatsku. Ne može se hrvatska politika voditi na način da bude fokusirana samo na Izborni zakon u BiH. Pa mi imamo toliko problema koje treba rješavati, imamo milijarde koje Hrvatska treba dobiti iz Evrope, a nismo povukli te novce. Mi imamo probleme s obnovom Zagreba, Banije i sve to su naši problemi. Mi smo imali više stanovnika od Irske, a gdje smo mi sada ostali i sada pričamo kako imamo malo zaposlenih”, istakao je.

Ista situacija je i u Bosni i Hercegovini.

“Sve dok se ne riješi principijelno situacija uvijek će biti nadmetanje. Najveće sile Zapada podržavaju BiH i njen opstanak, ali vidimo da ima zemalja koje podržavaju i Dodika. Rusija i Kina ga podržavaju jer postoje neke usijane glave koje misle da Rusija sprema agresiju na Ukrajinu i da se treba pripremiti za rat, a s druge strane imate Kinu koja smeta Americi koja nije računala da će poslije Mao Ce Tunga brzo prihvatiti pravila tržišne privrede i postati najveći proizvođač svijeta. Rusija ima dvije vojne baze u Siriji, Kina jednu u Džibutiju, a Amerika ima 700 baza i koja je opasnost od one vojne baze u Džibutiju ili dvije u Siriji. Treba pogledati činjenicama u oči”, poručio je Mesić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!