Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu, to je etnički očišćen prostor

Vijesti 19. jan. 202221:27 > 22:12
Podijeli:
Izvor: Stjepan Mesić (N1)

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata, Stjepan Mesić, večeras je u Pressingu govorio i o secesiji Republike Srpske te poručio da je taj entitet nastao na ratnom zločinu, genocidu i da to trebaju shvatiti i Srbija i Hrvatska kada podržavaju njegovo otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine.

Mesić je komentarisao novu priču o pregovorima u kojima će prisustvovati predsjednici Hrvatske, Srbije, ali i Turske. Interesovalo nas je na čijoj strani će biti Recep Tayyip Erdogan?

“Dosta dobro poznajem Erdogana i ipak mislim da će on biti na strani jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine. Ali sam ostao dužan odgovor zašto Kina i Rusija idu u otpor svega onoga što se predlaže na ovom našem prostoru. Ako se one optužuju da samo što nisu zaratile sa svojim susjedima jasno je da oni reagiraju i da su protiv svih onih zemalja koje podržavaju cjelovitu BiH. Ne samo u ovom slučaju nego i drugim. Ne mogu oni podržavati one države koje njih prozivaju da su agresori”, dodao je Mesić.

Rekao je da je među podrškom Rusiji u Evropi Mađarska i Viktor Orban. Podsjetili smo Mesića da je Orban rekao da će biti protiv svih evropskih sankcija Dodiku i istovremeno najavio pomoć od 100 miliona eura Republici Srpskoj.

“Republiku Srpsku ne može ni 200 miliona eura spasiti, a ne ovih obećanih 100. Bilo bi dobro da se Orban više bavi mađarskim problemima jer ni njemu tamo ne cvjetaju ruže i možda baš podršku želi dobiti na nekoj drugoj, ali pogrešnoj strani”, naglasio je.

Upitali smo kako komentariše različite i promjenjive stavove Milorada Dodika i Dragana Čovića pa je tako Mesić istakao da postoje dva osnovna razbijača Bosne i Hercegovine.

“Oni su se udružili, oni to ne kriju, ali trebaju i u Srbiji i u Hrvatskoj to shvatiti. Dakle, te priče o tome kako je neko za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, a za to je da se osamostali RS koja je nastala na ratnom zločinu, na genocidu. Pa moramo reći da nije tu došlo zbog toga što je neko na izborima dobio, nego na krvi koja je prolivena nepotrebno. To je etnički očišćen prostor i sada se najednom pojavljuje kao da je to 63 posto BiH kako je meni Bora Jović rekao. Kako je do toga došlo kada je stvorena Kraljevina SHS i kada su razvlašćeni age i begovi ne samo u BiH nego i u Makedoniji i Kosovu i te zemlje su dobili Solunaši, a sada je ispalo da su to vijekovna srpska ognjišta. Pa treba malo znati i historiju”, poručio je Mesić.

Naglasio je da se i u Srbiji ponavlja politika Slobodana Miloševića.

“Svi oni na tome žele dobiti neke poene, žele proširiti granice Srbije, pa ne misle valjda dio Kine da će pripojiti već žele ono što mogu i misle da će pritiskom natjerati Evropsku uniju da popusti i da kaže pa hajde neka uzme i Republiku Srpsku. Ali ne znam šta misle da će se onda dogoditi, kako će reagovati veliki broj Mađara u Rumuniji i druge zemlje gdje postoje jake nacionalne zajednice koje će tražiti izdvojenje. Po čemu bi RS imala to pravo do kojeg je došla genocidom i etničkim čišćenjem. U Srbiji bi trebali shvatiti da je Njemačka krenula za Hitlerom da bi mogla zagospodariti svijetom, ali je morala uništiti Židove da bi dobila kapital, ali znamo kako je završio Hitler. Njemačka je iz toga izvukla pouke, doživjela katarzu kao i njen narod i danas je ona najveći primjer demokratizacije i evropeizacije na svom prostoru. Njemačka sebi žrtve više ne može dozvoliti i bilo bi sasvim normalno da iz njemačkog primjera izvuku zaključke i vlasti u Srbiji i da shvate da su Srbi krenuli u ostvarenje Miloševićevih ciljeva koje nisu ostvarili i umjesto da osude tu politiku oni prigovaraju Dodiku što nije otišao u rat. Problem Srbije je što nije doživjela katarzu i ima veliki broj ljudi koji misle da Srbija za vrijeme Miloševića nije ostvarila svoje teritorijalne ciljeve i sada to pokušava ostvariti preko BiH, ali i Crne Gore. Hrvatska je polovično doživjela katarzu jer se najveći broj Hrvata borio protiv zajedničkog agresora, ali je jedan dio pošao za politikom Franje Tuđmana koji je mislio da se BiH ne može održati. Sve u svemu, bili smo žrtva agresije, ali je bilo onih koji su pogrešno vodili politiku”, zaključio je Mesić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad