Mesić: Snage koje žele razoriti BiH vide se imenom i prezimenom

Vijesti 17. jun 202212:48 5 komentara
N1

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić učestvuje na 9. Global forumu u Bakuu, odakle je za N1 komentarisao niz aktuelnih tema - od unutrašnjih, preko regionalnih, do svjetskih. Poručuje kako je besmislica uručiti Ukrajini status EU kandidata dok u toj zemlji traje rat.

Stjepan Mesić o odnosu premijera i predsjednika Hrvatske, Andreja Plenkovića i Zorana Milanović, kaže kako se njih dvojica slažu u jednom, a to je podilaženje onima, a posebno Dodiku i Čoviću, koji su glavni razarači BiH.

Mesić kaže da su snage koje žele razoriti BiH prisutne i nisu imaginarne, vide se svojim imenom i prezimenom.

Komentarisao je i predstojeći summit EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će se naredne sedmice održati u Briselu, te mogućnost da BiH dobije kandidatski status, ako to EU učini za Ukrajinu.

“Sada ići na ovaj eksperiment, prije nego se završi rat u Ukrajini, da ova zemlja uđe u EU, to bi bio nonsense. Ne bi bilo u skladu sa pravilima EU. Slažem se da Ukrajina treba ući u EU jednog dana, a ne u NATO pakt. To je svjetsko pitanje, nije samo ukrajinsko”, poručio je Mesić.

Mesić sa druge strane, komentarišići mogućnost formiranja još jednog entiteta u BiH, kaže kako ne bi bilo dobro da se formira jedan novi entitet, jer bi to vodilo na početak razbijanja BiH.

“BiH bi se razbila na tri nacionalna entiteta. Republika Srpska bi težila na priključenje Srbiji, a hrvatski bi težio ka priključenju Hrvatske. To je proces koji je nastavak politike koja je razarala BiH tokom rata”, zaključio je nekadašnji hrvatski predsjednik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare