“Mi ćemo plate korigovati milom ili silom”

Vijesti 30. nov 202118:42 0 komentara
N1

Danas je u Sarajevu održan protest radnika ispred zgrade Vlade KS. Traže, između ostalog, povećanje plata.

Protestni dan u Sarajevu počeo je protestnom šetnjom predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu KS.

“Naši zahtjevi su od početka jasni. Mi nemamo potpisan kolektivni ugovor, a takođe, u tom kolektivnom ugovoru su prijedlozi za neutralisanje diskriminacije vezano za povećanje plate svim radnicima u odnosu na one kojima je Vlada dodijelila povećanje koeficijenata”, naglašava Fadila Pilavac, potpredsjednica Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Ovo danas je bio protest upozorenja, a ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, poručuju da će organizovati generalni štrajk.

Pred Vladom KS bili okupljeni predstavnici osam sindikata iz KS

Protest je nastavljen ispred zgrade Vlade KS. Tu su se okupili predstavnici osam sindikata iz KS – prosvjetari, policajci, komunalci…

“Imamo jedan hroničan problem inače u KS sa nedostatkom profesora, nastavnika. Generalno nezadovoljni smo našim platama i mi ćemo te plate korigovati milom ili silom”, poručio je Saudin Sivro, iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS.

“U obrazovanju plate su 1150 KM tamo negdje do pet godina radnog staža, to nisu stimulativne plate… odlaze profesori njemačkog, informatike… neki od njih voze kamione jer za ove novce neće raditi, ne mogu kupiti stan, ne mogu se oženiti”, govori Faruk Bešlić, predsjednik Koordinacije osam reprezentativnih sindikata u Kantonu Sarajevo.

Na transparentima su stajale poruke: Hoćemo dostojanstvene plate, dosta nam je života na rate. Zbog niskih primanja, dok cijene kontinuirano rastu, najizraženije nezadovoljstvo.

“Osnovna plata policijskog službenika je 850 KM, namještenika isto tako oko 800, državnog službenika oko 900… ukoliko ostane ovako, nećemo moći preživjeti od tih plata”, poručuje Sadik Ećo, predsjednik Sindikata policije KS.

O platama radnika u komunalnoj privredi govorio je Rasim Ljucević, predsjednik Sindikata komunalne privrede KS.

“Plata radnika u komunalnoj privredi kreće se od 400 do 800 KM. To su ljudi koji nose teret ovoga kantona, odnosno teret komunalne privrede”, naglašava Ljucević.

Koalicija od osam sindikata će trajati, poručeno je

Prisutan je bio i Elvis Zoljić, predsjednik Sindikata državnih službenika KS.

“Mi imamo jedan zahtjev a to je da se povećaju plate u skladu sa povećanjem standarda života i poskupljenjem životnih namirnica kojima svjedočimo svakodnevno”, istaknuo je Zoljić.

A da će koalicija od osam sindikata trajati, poručio je Edo Selimić, predstavnik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

“Naravno da ćemo istrajati, sa ovim što vidite danas je neka snaga jer smo se na koaliciji dogovorili da kad jedan uspije potpisati kolektivni ili ostvari ono što je tražio, i dalje ostaje koalicija nas 8. Dok svi ne ostvarimo svoja prava, nećemo odustati”, naglasio je Selimić.

U narednih 10 do 15 dana biće poznato da li će radnici stupiti u štrajk upozorenja, koji je priprema za generalni štrajk, odnosno zatvaranje škola, vrtića, ustanova kulture i nauke, zdravstvenih i drugih ustanova važnih za funkcionisanje stanovništa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!