“Mi u BiH za svaki incident možemo računati na najgori mogući scenario”

Vijesti 03. maj 202118:50 > 19:46 0 komentara

Eldin Gakić predsjednik SRK Neretva Konjic i Goran Mitrić iz interventne spasilačke sužbe Mostar za N1 su govorili o nedavnoj potrazi za četverogodišnjim djetetom u Mostaru. Gosti N1 su kazali da se u BiH, na svakom incidentu, može računati na najgori scenario.

Goran Mitrić je u uvodu kazao da bez obzira koliko dugo se bavi ovim poslom – na potragu za djecom je teško ostati imun.

“15 godina se bavimo potragama i spašavanjem nad vodom i pod vodom. Stresne su i nezgodne potrage kada se radi o djeci, na to se ne možemo navići. Kada se u noći probudite – dođu vam te slike pred oči”, rekao je.

Gakić: Zamišljam scenarije na čamcu

Eldin Gakić nam je rekao da zamišlja scenarije na čamcu da osoba nije pod vodom ili na vodi.

“Kada provedem dan na čamcu – smišljam scenarije šta može biti. Da ta osoba nije tu, ali rijetko su te situacije takve”, rekao je.

Naučili su u međuvremenu da je nemoguće očekivati sretan ishod.

“Pogotovo u ovoj situacija. Fali nam sistem uvezivanja između potrage i spašavanja. Ova potraga je krenula nakon četiri dana. Kako ćete nekoga naći nakon četiei dana u vodi? Mora se napraviti sistem da od dojave – tim mora biti na vodi za pola sata”, rekao je Mitrić.

Mitrić: Fali nam sistem

Policija dobije dojavu da je neko nestao, ali policija nema ronioce, spasioce, vatrograsci nemaju te timove također. Sve se svede na GSS ili udruženja, pojasnili su gosti N1.

“Ta informacija dođe prekasno. Policija čeka 24 ili 48 sati da se neko proglasi da je nestao. To dok dođe do Civilne zaštite i GSS-a, obično je kasno”, dodao je.

“Mi u BiH za svaki incident možemo računati na najgori mogući scenario. Poplava, utapanje, snijeg, vakcine… Mi imamo spremne i obučene ljude – ali fali nam sistem”, izjavio je Mitrić.

Gakić je pojasnio da je SRK Neretva Konjic u poplavama 2014. godine uvidio da mogu odlično reagovati.

Sve je krenulo iz rekreacije

“Da su svi momci SRK Neretve na vodi, voze čamce i imaju iskustva na vodi. Poslije Maglaja, kada smo vidjeli da možemo reagovati, završili smo kurseve, posložili ekipu i sada imamo spasilačke timove. 15 momaka, tri tima. Radimo na drugom dijelu obuka, gdje će par nas postati instruktori na divljim vodama”, pojasnio je.

Mitrić je 17 godina u ronjenju i još nekoliko ekstremnih sportova. Sve je, kako je kazao, reknulo iz rekreacije.

“Ali je postalo mnogo ozbiljnije. Prepoznali su potencijal u nama, a ovaj posao niko nije htio raditi”, izjavio je.

Gosti N1 su u Danu uživo govorili i o redovnim aktivnostima svojih radnih organizacija. Uskoro donosnimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!