“Mi znamo ko uzima pare od pacijenata, vi pacijenti kome dajete. Svi šutimo…”

Vijesti 06. dec 202114:44 > 14:53 7 komentara
Screenshot

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju do sada poznate informacije o smrti djevojčice Džene Gadžun. Nakon duge rasprave, utvrdili su kako je zdravstveni sistem u KS loš i da ga treba mijenjati podhitno. Na sjednici je odgovarao na pitanja ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je nakon govora, dobio i aplauz. Kritikovao je zastupnike, političare, ali i zdravstvene radnike zbog šutnje. "Mi zdravstveni radnici znamo ko od naših kolega uzima novac od pacijenata i šutimo. Vi znate, ne vi, ali vaša porodica i prijatelji, kome daju novac kako biste se liječili i šutite. (...) Trebali smo čekati smrt djevojčice da bi se otkrilo, gle čuda, da neko nešto uradi", rekao je Vranić.

“Ne zatvarajte oči”

Istakao je kako politika već 25 godina urušava zdravstveni sistem u KS i FBiH te da su neki (od zastupnika, op.a.) učestvovali duže, neki kraće u tome.

“Svi znate da su javno-zdravstvene ustanove u KS praktički politički plijenovi koji se nakon preuzimanja vlasti dijele po strankama. To svi znate ovdje, ali nećete da kažete glasno. A mi vrlo dobro znamo kada se kaže ‘pobijedio SDA dobija KCUS, idući mandt je SDP, pa dom zdravlja BOSS’ i to sve u tišini. Svi to znamo mi unutar zdravstvenog sistema i onda nakon 25 godina urušavanja sistema čuda se dese. Otkrijemo da nešto ne valja. Mi zdravstveni radnici, ja koji radim 28 godina, smo izgubili glas govoreći da sistem ne valja. Ne zatvarajte oči pred ovim što se dešava. Mi smo ga kreirali, najmanje zdravstveni radnici. Političari su ga kreirali”, rekao je Vranić.

“Svi učestvujemo u korupciji”

Potom se osvrnuo na korpuciju.

“U korupciji učestvujemo svi – i vi i mi zdravstveni radnici. Znamo koje kolege uzimaju pare od pacijenata i šutimo. Vi pacijenti, ne vi, ali znate kojim ljekarima dajete pare da biste se liječili. Ne govorite da ne znate. Znate od svojih prijatelja, porodice i ostalih. Nemojte mi samo reći da ne znate. Znate, šutite, ne izlazite u javnost, ne govorite. I onda odjednom, gle čuda, korupcija je u zdravstvu. Je l’ znate ko je ostavio dugove od 65 miliona? Ko ga je vodio tada? I državnu bolnicu tadašnju do praktičnog nerada. Ko je uništio domove zdravlja i zaposlio 2.500 ljudi? Ko je zaposlio pet provodilaca u domu zdravlja, inžinjere hortikulture u KCUS, da ne nabrajam. Odjednom smo otkrili toplu vodu. I pored toga dobijamo privatni sektor koji je potpuno neuređen. Da li se pacijenti usmjeravaju iz javnog u privatni sektor? Pa naravno. Svi to ovdje znate i šutite. Trebali smo čekati smrt djevojčice da bi se otkrilo, gle čuda, da neko nešto radi”, rekao je Vranić.

Istakao je kako “iz vrhova stranke imaju one koji imaju privatne ordiancije u kojima rade ljekari koji nemaju dozvolu da rade”.

“Da li vam je ikada palo na pamet da imate 209 stomatoloških ordinacija, a imate u domu zdravlja 140 stomatologa. I onda se pitate zašto ne rade, zašto im se ne nabavlja materijal. Svi građani, vi ovdje i ja, idemo privatnom stomatologu. Ne idem u domu zdravlja jer nema materijala. Niko nije itao zašto je to tako. Da li javne zdravsvtene ustanove rade nelegalno? Rade. Ne rade u skladu sa zakonskim odredbama. Reorganizacija zdravstvenog sistema jeste bolna, ali ne mogu ustanove koje nisu registrirane za primarnu zdravstvenu zaštitu imati to”, rekao je Vranić.

Je li neko odgovarao za cijene lijekova?

“Sjećate se svi kada se Lopril prodavao po 13,50 KM ovdje, a u Zenici po 3,50 KM. Valvule za srce po 5.000 KM, a na tržištu koštaju 2.000 KM. Je li neko odgovarao, uhapšen, procesuiran? Je li neko od vas organizova tematsku sjednicu? Trebao je neko da umre poptu ove djevojčice da bi se počešali po glavi”, kazao je Vranić.

Rekao je i to kako “su uništili sistem vrijednosti i morala i da se to sve odrazilo na zdravsveni sistem”.

“Imate direktora za kojeg vidite da vodi zdravstvenu ustanovu u propast i ne možete da ga smijenite jer ovdje imate većinu koja neće da izglasa to. Ljekari rade odgovran i težak posao i krvavo se školuju za svoj posao. Ja sam u klupi proveo skoro 30 godina i više. Svaki put kada sam ušao u salu u mojim rukama je bio ljudski život. Greške se dešavaju, pogotovo kod hiriruga, kao što sam ja. I mi smo ljudi. Znajući dvojicu kolega (iz slučaja Džene Gadžun), to su prvenstveno moralni ljudi, dobri znalci svoga posla. Dali su napravili grešku u sistemu, to će utvrditi nadležni organi, Ja vas molim da pomognete meni i ministarstvu, da pokušamo urediti ovaj siste. Trebamo svi da preuzmemo odgovornost”, zaključio je Vranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare