Migrante sa rješenjem o protjerivanju policija i dalje nalazi na teritoriji BiH

Vijesti 09. jan 202112:03 > 13:23 3 komentara
N1

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS i Ale Šiljdedić, njegov kolega iz MUP-a USK, za N1 su govorili o sigurnosnom, policijskom aspektu migrantske krize koja potresa Bosnu i Hercegovinu, tačnije dva kantona, kako su istakli. Kanton Sarajevo i Unsko-sanski. U velikom broju apsurda, kako su istakli gosti N1, dešava se da migrante koji imaju rješenje o deportaciji i protjerivanju iz BiH - i dalje nalaze na ulicama KS i USK, ili u migrantskim kampovima u tim kantonima.

U večernjim satima 8. januara dogodio se požar u migrantskom prihvatnom centru u Blažuju, a Hadžiabdić je kazao da je došlo do požara u kontejneru unutar centra, koji ima kapacitet 40 do 60 osoba. Povrijeđenih nije bilo.

“Tokom dana će se obaviti uviđaj, dežurni tužilac je obaviješten o svemu. Očekujemo da ćemo nakon uviđaja izaći sa informacijama o događaju”, rekao je Hadžiabdić.

Pred kraj protekle 2020. godine dogodio se požar na šatoru u migrantskom centru u Lipi, u Bihaću.

“Mi smo vještačenjem, uviđajem i operativnim radnjama utvrdili da se ne radi o nesretnom slučaju, nego da je požar podmetnut. Kvalifikacija je krivično djelo paljevine, u tom pravcu vodimo istragu”, rekao je Šiljdedić.

Za ovaj događaj još uvijek nema osumnjičenih, ali postoje određene indicije. Jedni govore da su požar podmetnuli migranti, drugi da su to uradile određene osobe kojima odgovara kriza.

“Migranti su nam govorili da njima nije bio interes da dođe do požara u Lipi. Možda je to bio neko od pojedinaca, a možda postoji i opcija da je to napravio neko iz drugih motiva”, izjavio je.

Ono u čemu su Hadžiabdić i Šiljdedić saglasni jeste da se migranti u BiH ne mogu generalizovati.

Broje intervencije i krivična djela

N1

“Vidimo veliki broj ljudi u potrebi, a među njima ima pojedinaca koji su skloni vršenju krivičnih djela. U Ušivku i Blažuju imamo blizu 4.000 migranata. Naravno da nam otežava situaciju to što su kapaciteti popunjeni. Imamo jedan broj njih koji su na ulici, neki su u privatnim i nelegalnim smještajima. Tim povodom proveden je niz akcija od strane Uprave policije MUP-a KS i Službe za poslove sa strancima. Proveden je niz akcija da se pronađu migranti koji borave nelegalno po smještajima”, rekao je Hadžiabdić za N1, dodavši da policiji dodatni problem predstavlja to što kada ih privedu iz takvih smještaja – kapaciteti u centrima su popunjeni.

Mirza Hadžiabdić je rekao da je u Kantonu Sarajevo bilo 11 kriivčnih djela ubistva, a u četiri slučaja se radi o djelima koja su počinili migranti. U tri navrata su ubijene osobe bili migranti, a u jednom državljanin Bosne i Hercegovine, odnosno slučaj koji se desio u novembru mjesecu 2020. godine u sarajevskom naselju Otes.

“Mi smo uspjeli pronaći ta lica, tragamo za još jednim. Djela su rasvijetljena i dokumentovana. Dvojicu čekamo da budu isporučeni. Policija i u ovim složenim okolnostima uspjeva identifikovati i pronaći ta lica. Bilo je dobre saradnje sa drugim policijskim agencijama u zemlji, i šire. Jednog migranta smo pronašli u Beogradu, drugog na Kosovu. Za trećim je raspisana međunarodna potjerica”, rekao je Mirza Hadžiabdić za N1.

VEZANE VIJESTI

Policija USK je u protekloj godini imala 3.000 različitih intervencija i incidenata čiji su počinioci i osumnjičeni bili migranti.

“Nekoliko godina imamo manjak kadra, fali nam 100 ljudi. Ako znamo da je 10 posto službenika na bolovanju zbog COVID-19 i izolacije, a raspolažemo sa 800 policajaca. Uz ova broj incidenata, imamo i redovne poslove. Raspoređujemo ljude, ali ovo u kontinuitetu traje tri godine i dolazi do pucanja. Ne vidimo da će biti riješeno u narednom periodu”, rekao je Šiljdedić u Novom danu na N1.

“Granica BiH na istočnom dijelu je propusna, migranti mogu doći do nas, izvršiti krivično djelo, vratiti se nazad. Dolaze svakodnevno i dolazit će svakodnevno. Svi migranti koji dođu na teritoriju BiH, nezakonito se krećući bez dokumenata, radeći određena krivična djela, završe na teritoriji USK. Dolazili su organizovano autobusima, svako je čistio svoje dvorište i prebacivao problem na drugi kanton, a sve završi u Bihaću ili Velikoj Kladuši”, pojasnio je Šiljdedić.

Manjak službenika

I sarajevskoj policiji nedostaje 300 službenika, kao i MUP-u USK – određeni broj je na blovanju zbog COVID-19, određeni broj je proglašen nesposobnim za rad zbog invaliditeta, a jedan broj policajaca je pod suspenzijom.

“Blizu 600 policajaca nam je nedostajalo u jednom momentu, komesar je donio odluku o prekovremenom radu – i zaista se čine nadljudski napori”, izjavio je Hadžiabdić.

A izazova je sve više.

“Prvi je činjenica da se radi o osobama koje nemaju smještaj. Naša policija ih nalazi po raznim objektima, napuštenim, nađemo ih u činjenju krivičnih djela, provala, snalaze se da prenoće. Ima onih koji se bave ilegalnim pružanjem usluga i daju smještaj. Nemaju identifikacione dokumente. Složen je proces utvrđivanja identiteta tih osoba. Nema uslova za adekvatno procesuiranje prekršaja koje počine”, rekao je Hadžiabdić, dodavši da je neophodno utvrditi identitet kako bi se dalje postupilo u skladu sa zakonom.

U USK se desio slučaj ubistva, za čije je djelo osumnjičen migrant, ali je sud donio rješenje i presudu po kojoj je ta osoba oslobođena i puštena na slobodu. Šiljdedić vjeruje da se taj migranti ne nalazi na teritoriji BiH više.

“Lišili smo ih slobode i dokazali da su počinili krivično djelo. Ali zbog neutvrđenog identiteta – odluka je poništena. Ta lica više nisu na području BiH”, rekao je.

Ono što sarajevskoj i unsko-sanskoj policiji predstavlja dodatni problem jeste što se tu nalaze i osobe koje imaju rješenja o deportaciji i protjerivanju iz države, ali…

“Apsurdi svuda oko nas”

N1

“Nalazimo ih u kampovima. Onda se govori o priči kako imamo uspješan radi saradnju sa agencijama. Znači uručili smo im rješenje o protjerivanju – a onda se ponovo pojave. To su apsurdi svuda oko nas”, izjavio je Šiljdedić.

“Kako Srbija i Hrvatska nemaju te probleme. Samo BiH ima. Problem postoji, postoji samo u dva kantona. Kada imate 10.000 migranata, a smještaja 4.000. Nekada čine krivična djela samo zbog preživljavanja. To policiji ide na teret, a sistemski problem nije riješene”, izjavio je Šiljdedić.

On je istakao da samo ozbiljan i sistematski pristup može dovesti do rješenja problema.

“Policija KS nije vidjela ništa od finansija za podršku kada je migrantska kriza u pitanju. Svakodnevno sarađujemo sa Službom za poslove sa strancima – ali saradnja mora podrazumijevati konačan ishod. A to je da lice koje treba biti protjerano – da se postupak izvede do kraja. I mi smo pronašli lice koje je imalo rješenje kod sebe – i trebalo je biti protjerano sa teritorije BiH”, zaključio je Mirza Hadžiabdić.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare