Migrante u kampu Lipa čeka još jedna noć pod otvorenim nebom

Vijesti 02. jan 202120:50 > 22:21 3 komentara
N1

Blato, mulj, bez vode i struje u migrantskom kampu Lipa, slike su koje ovih da obilaze svijet. Na terenu djeluju lokalni humanitarci, članovi SOS Bihaća i Crvenog križa. Šatori koje su postavile Oružane snage BiH i danas stoje prazni, a nasuprot njih, prkoseći hladnoći i kiši, koja pada gotovo cijeli dan, borave migranti.

Hasibulah pet godina putuje. Prošao je Tursku, Grčku, a posljednjih godina dana boravi u BiH. Nisam došao ovdje da bih primao milostinju, kaže nam. Nisam tu da bih stvarao probleme, ali ovo ovdje je gore nego situacija u Afganistanu, pa ako smetamo deportujte nas ali nemojte nas ovako ponižavati, mislim da počinjem gubiti razum – žali nam se ovaj 25 godišnji Afganistanac, koji za sebe kaže da je završio studij prava.

“Ovdje nema dobrog mjesta za spavanje, za jelo, za tuširanje. Unutra je jako prljavo. Pogledajte mene, ja sam u vrlo lošem stanju, sada trebam doktora, a gdje je on”, kazao je Hasibulah.

Situacija u kampu postala je naručito teška nakon prošlosedmičnog požara kada je izgorio dio kampa, a međunarodne organizacije pod tvrdnjom vlastite ugroženosti napustile prostor.

Išfak iz Kašmira tvrdi kako je pogrešna izjava da je neko od migranata prije zapalio dio kampa i smatra da je to uradio neko iz IOM-a. Poštuje tvrdi pravila bh. policije, ali smatra da vlasti nisu uradile svoj dio zadatka.

“Vlada BiH je profitirala na račun migranske krize. Na ime migranata od Njemačke i EU dobiveno je na milione eura ali nam ne daju ništa mi smo beskućnici, mi smo bespomoćni ovdje”, ističe Išfak.

Migranti su i danas odbili hranu Crvenog križa, kao i medicinsku pomoc koju su osigurali predstavnici SOS Bihać. Šatore koje je jučer postavili pripadnici OS BiH još uvijek niko nije preuzeo, pa će migranti po svemu sudeći i ovu noć provesti pod otvorenim nebom

“Što se tiče odgovornosti, mi znamo da je gore kamp Lipa vodila organizacija IOM I DRC. Mi smo bili njihovi partneri i danas smo. Povlačenje i najave povlačenje međunarodnih organizacija koje su bile najavljene, ja ne znam ko treba da vodi u odgovornosti i ko treba da odgovara, ali sadašnje stanje je ispod svakog ljudskog nivoa”, kazao je Husein Kličić, predsjednik Društva Crvenog križa BiH.

Dok smo boravili na terenu primjetili smo i tek nekoliko volontera sa akreditacijama IOM-a i DRC-a iz kojeg za N1 kažu.

“Dansko vijeće za izbjeglice je uspostavilo sistem upućivanja prema zdravstvenim ustanovama za sva lica koje se na lokaciji Lipa nalaze u potrebi za hitnim zbrinjavanjem. Zbog uslova i okolnosti koje su na toj lokaciji nije moguće pružiti viši stepen i organizovaniju zdravstvenu zaštitu”, kazala je Ilarija Bašić, DRC.

Ovakva je situacija u kampu Lipa kada pada kiša, kao što vidite hladno je, a migranti su i dalje vani na otvorenom. Vode i struje nema. Kažu da žive u uslovima koji ne pripadaju čovjeku i ispod su ljudskog dostojanstva

Na terenu veliki problem stvaraju i organizacije koje nemaju odobrenja za rad. Iz SOS Bihaća tvrde da su im ponudili mogućnost legalizacije, ali oni to odbijaju te naglašavaju da su takve organizacije već protjerane iz susjedne Srbije.

“Radi se o organizacijama koje se igraju životima ovih migranata, potiču ih na ilegalne prelaske uz upute tamo nema nikoga, samo kako bi dobili što bolji kadar. Stvaraju pomutnju u svakom slučaju”, kazao je Zlatko Kovačević, SOS Bihać.

Crveni križ i SOS Bihać zajedno sa građanima Bihaća daju maksimum napora da se stanje popravi, naglašavaju sa i bez partnera koji u svemu snose ogromnu odgovornost uz nadležne vlasti, ostaju na terenu da pruže koliko im to uslovi dozvoljavaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare