Migranti iz Lipe i dalje u autobusima čekaju polazak (FOTO)

Vijesti 30. dec 202009:55 > 23:53 0 komentara
N1

Veća grupa migranata koja je boravila u kampu Lipa i dalje čeka premještanje na novu lokaciju. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je kako će migranti iz kampa Lipa kod Bihaća biti prebačeni u bivši objekat Oružanih snaga BiH na Bradini. Međutim za njihov smještaj nema saglasnosti lokalnih vlasti niti mještana.

Načelnik Konjica Osman Ćatić je rekao da “ne vjeruje nikome i da se može raditi o nekoj igri”, dok su se mještani Bradine okupili i dežurali ispred bivšeg objekta OSBiH.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert kazao je kako je situacija u vezi sa migrantima užasna, te da timovi IOM-a zajedno sa danskim Vijećem za izbjeglice pružaju humanitarnu pomoć.

“Operacija državnih vlasti BiH za premještanje migranata s bivše lokacije Lipa u novi privremeni centar Bradina zaustavljena je zbog lokalnog otpora”, rekao je šef misije IOM-a u BiH.

 

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNŽ-a nije u mogućnosti angažirati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima koji bi trebali biti prebačeni iz Bihaća u vojarnu u Bradini kod Konjica.

U svom pismu ministar Bevanda navodi kako je odluka da se oko 800 migranata iz Bihaća prebaci u HNŽ u suprotnosti sa zaključkom Skupštine HNŽ-a iz siječnja ove godine u kojoj se traži koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na migrante s mjerodavnim tijelima i organima jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u.

Ekipa N1 bila je u kasarni Bradina. U njoj nema grijanja, niti su predviđene kupaonice. Kasarna ima 37 prostorija uključujući i kupatila sa umivaonikom i čučavcima. Ovdje je prije bio nastavno regrucioni centar gdje je vojska boravila. Smatra se neperspektivnom imovinom jer Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije potrebna.

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!