Migranti pokušali iz Srbije u državu ući čamcem

Vijesti 23. apr. 202113:56
Podijeli:
Migranti pokušali iz Srbije u BiH ući čamcem
Izvor: Migranti pokušali iz Srbije u BiH ući čamcem (Granična policija BiH)

Migranti afroazijskog porijekla pokušali su preko rijeke Drine ući u Bosnu i Hercegovini. Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik u petak su u ranim jutarnjim satima na području općine Zvornik, u mjestu Kozluk, spriječili krijumčarenje migranata uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbij. Koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH. Pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 13 osoba afroazijskog porijekla. Saopćeno je iz Granične policije BiH.

Migranti iz nekoliko zemalja

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH. I prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH. Obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana) koje su upravljale čamcem. Oni se sumnjiče za počinjenje krivičnog djela “krijumčarenje osoba”.

Obje osobe su lišene slobode. One će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Preostalih 11 migranata, koje su izjavile da dolaze iz Eritreje, Afganistana, Sudana, Pakistana, Toga i Sirije, bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja. Te predate nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Stoji na kraju saopćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar