Migranti se “na minusu” kupaju u potoku, u kampu Lipa nema vode

Vijesti 18. jan 202119:31 > 20:21 6 komentara

Radovi u kampu Lipa i dalje su u toku. Stotine migranta već je smješteno u šatore. No, ekstremno niske temperature svakodnevno pogoršavaju situaciju u kojoj se nalaze. Nadležni tvrde, daju sve od sebe, najveći problem trenutno je nedostatak vode. Kakva je situacija na terenu zabilježila je naša ekipa.

Tek nekoliko kilometara od kampa Lipa zatičemo nevjerovatan prizor. Snijegom okupana okolina. Temperatura porasla tek blago iznad nule. Iako sav drhti, ovaj Pakistanac ne odustaje od namjere da se okupa u potočiću.

“Ja nisam u kampu, nemam uslove, jer nemam vode, niti toaleta, boravim na otvorenom. Imam prijetelje koji mi donesu povremeno hranu, odjeću”, rekao je jedan od migranata.

Plaši se kaže ovaj Pakistanac, da će se razboljeti, no drugog izbora nema. I nije jedini.

Ovakvi prizori su svakodnevni. Desetine migranata dolaze upravo na ovo mjesto kako bi se okupali, u ledenoj izvorskoj vodi. Neki se odluče oprati i odjeću, bez obzira na to što će trebati možda i dani da se osuši. Pored lože vatru kako bi se koliko toliko zgrijali nakon preživljenog šoka.

“Prehladno je, prehladna voda, mnogi iz kampa dolaze upravo ovdje, tuširaju se, peru i kosu, a onda idemo opet pješke u kamp, jer tamo nemamo vode da se okupamo. Veliki problem. Kosa mi je mokra. Ogroman problem, prehladno je”, kazao je drugi.

U kampu se uvodi red. Policija kontroliše prisustvo. Radovi traju. Dodatni šatori su u međuvremenu postavljeni. Čini se sve, tvrde nadležni, da se što prije osigura voda, kako bi se u funkciju mogli staviti i toaleti. Ali i omogućila topla voda za kupanje. Crveni križ i dalje svakodnevno dijeli obroke. No, neki se i sami organizuju.

“Ovi ovdje su pokrenuli biznis. Prave i prodaju hranu. Jedan hljeb, mali, pogača, jedna marka. Porcija krompira marka, čaj pola marke. U jednom šatoru Afganistanci u drugom Pakistanci. Razvili su posao”, kazao nam je Zahurša iz Pakistana.

Već sutra bi mogli početi radovi na dijelu kampa koji je ranije zapaljen. Osposobljavanje dodatnih kapaciteta za prihvat migranata. Mnogi uz toplu vodu priželjkuju i češće prisustvo ljekara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare