Mijatović: Drugog oktobra je najbolja anketa, ljudima je dosta prevaranata

N1

"Vidjet ćemo drugog oktobra, iznenadit će se mnogi. Ubjedljivo ću pobijedit u dijaspori i ponosan sam na to. Mi smo proveli godinu i pol dana u kampanji. Bosanci i Hercegovci su iskreni ljudi i dosta im je prevaranata", kazao je u večerašnjem Pressingu potpredsjednik SDP-a i kandidat za Predsjedništvo BiH, Vojin Mijatović.

Bosanci i Hercegovci traže upravo ovo što radimo. Umjesto da bude na ponos što jedan Srbin koji kaže da je Bosanac i Hercegovac izlazi na megdan kandidatima Srbije i Moskve. To su kandidati Srbije i Moskve, ostali preostali kandidati“, kazao je MIjatović.

“Jesu li Šarović i Nešić osudili agresiju na Ukrajinu? Naravno da nisu. Imamo tri kandidata koji reprezentuju politiku Moskve i Beograda i jednog kandidata koji reprezentuje politiku BiH”, dodao je Mijatović.

Javno, evo ja sada kažem, ako je bilo kome uredu da glasa za jednog od najbližih saradnika Karadžića ili za saradnicu Milorada Dodika, ja ih pozivam da glasaju za Šarovića i Cvijanović. Jeste li ikada ih njihovih usta čuli da je bio genocid u Srebrenici?“.

Dodaje da je bitno da u Predsjedništvu bude odnos “3:0 za BiH”.

Meni je najbitnije da u Predsjedništvo uđe Vojin Mijatović. Bitno je 3:0 za BiH u Predsjedništvu. Kome to nije jasno, ne želi dobro BiH. Imamo svaka dva dana istraživanja i vidjet ćemo drugog oktobra kako stojimo, to će biti najbolja anketa“.

Mijatović se potom osvrnuo na neke od izjava koje je o njemu izgovorio Nebojša Vukanović.

Neka da jedan jedini dokaz za svoje tvrdnje i ja se povlačim iz stranke. On je bio trećerazredni novinar kada sam ja bio savjetnik premijera. Jučer su me nazivali statističkom greškom i sada kada vide da nisam više to, sada im smeta. Tužno je što koriste iste metode kao i režim protiv kojeg se bore. Nema nikakve razlike između Dodikovog režima i Dodikove opozicije. Oni su Dodikova opozicija. Zahvaljujući njima on je na vlasti 2 decenije. Oni su našli za pravo da određuju ko ima pravo da se kandiduje, ko nema. Ko je pravi, ko ne? Ja kada bih pratio šta sve kaže Vukanović kada preskoči terapiju, ja bih poludio“.

Kaže da je siguran u pobjede Bećirovića i Komšića.

Potpuno sam siguran da će Denis Bećirović pobijediti za člana Predsjedništva i naravno Željko Komšić, i ja i da konačno završimo sa cirkusom zvanim konstitutivnost, entiteti i ostala ludila. Da se u svojoj zemlji osjećam kao Bosanac i Hercegovac ne moram se pravdati mediokritetima koji su tu zemlju doveli tu gdje jesu. Hoću u svojoj zemlji da Vojin i Amir slobodni budu, budu birani i kandiduju se“.

Nikšić kaže da nakon ovih izbora SDP neće biti više opozicija?

SDP će biti pobjednik ovih izbora i to je odraz činjenice da znamo kakva je situacija na terenu. Naše je da pobijedimo i napravimo najbolji mogući rezultat. Vrlo je jasna priča koju mi svaki dan inputiramo, ko je odgovoran za stanje u ovoj zemlji? Onog trenutka kada nam građani daju povjerenje i kada pobijedimo, onda mi određujemo kuda ide ova zemlja i s kim ćemo u koaliciju“.

Kratko je prokomentarisao svoje protukandidate na oktobarskim izborima.

Borisa Bjelića ne znam zaista. Željka Cvijanović je najbliži saradnik Dodika koji želi otcjepljenje od ove države i njihov slogan i znak u ovoj kampanji su tri prsta. Šarović je najbliži saradnik Radovana Karadžića u toku devedesetih kada je počinjen genocid. Nešić vodi kampanju i ljubi sablju u spotovima. Da li imamo potrebu da obrazlažemo dalje ovu priču? Oni žele da budu isključivo Srbi, ja želim da sam Srbin i Bosanac i Hercegovac. Oni vode politiku u interesu Beograda i Moskve. Njima je matica Srbija, glavni grad Beograd. Meni je BiH, a glavni grad Sarajevo. To je dovoljno da vidimo vasionsku razliku između mene i njih“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad