Mijenja li se tok rijeke Une?

Vijesti 29. jul 202214:41 5 komentara
N1

Redakciji portala N1 obratili su se čitatelji iz Krajine, koji sumnjaju da se u Bosanskoj Otoci, koja pripada općini Bosanska Krupa, vrše nelegalne radnje sa tokom rijeke Une. Proslijedili su nam i fotografije na kojima se vidi narušavanje i ravnjanje sedri.

Ekocid ili bezazleno uklanjanje grana?

“U Bosanskoj Otoci ispod restorana Stari mlin spušten je bager, noću, koji je kopao sedru i uticao time na tok Une. Prirodna šteta je učinjena, prijave su otišle. Tok rijeke je mijenjan što znači da je krivično djelo učinjeno. Ne želim i ne mogu gledati ovakav ekocid, uništavanja jedinog što nam je ostalo –  prirode”, kazao nam je čitatelj, čiji identitet je poznat redakciji, dodajući da je policiji prijavio istu noć, te da je inspekcija bila na uviđaju.

N1
N1
N1
N1

Provjerili smo  u Gradu Bosanska Krupa, da li je njihova inspekcija izlazila na teren i šta su zaključili.

“Tačna je informacija da je mini-bager 25.7.2022.godine u večernjim satima izvodio radove u vodotoku rijeke Une u naselju Bosanska Otoka, na lokalitetu “Ćejvanuše”, pored U.O.Bistro Stari mlin. Ne radi se o mijenjanju vodotoka rijeke Une već, prema izjavi radnika koji je izvodio radove, radi se o uklanjanju grana ispod objekta Bistro Stari mlin”, navode iz Grada Bosanka Krupa.

U planu protesti

O istom je, ističu, upoznata inspekcija Grada Bosanska Krupa koja je odmah 26.7.2022.godine obavila kontrolu na mjestu događaja i poduzima mjere iz svoje nadležnosti, a, dalje dodaju, proslijeđena je informacija i Federalnom vodnom inspektoru na nadležno postupanje.

“Radovi na lokalitetu “Ćejvanuše” u Bosanskoj Otoci izvedeni su bez ikakvih saglasnosti nadležnih institucija”, zaključuju u odgovoru za N1.

Pitanja smo uputili i Federalnoj vodnoj inspekcije, ali do ovog momenta, nema zvaničnih odgovora.

Građani koji su razgovarali sa N1, naglašavaju, planiraju i proteste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare