Mijenjanje strana ili igrokaz pred izbore: Ko napušta Milorada Dodika?

Vijesti 28. okt 202119:21 1 komentar
N1

Od nekadašnjih ubjedljivih 60 ruku u parlamentu do jedva dovoljne većine. Šta o podršci Miloradu Dodiku govore posljednje sjednice Narodne skupštine? Da li nakon DNS i Socijalistička partija mijenja stranu, ili je sve to samo igrokaz pred izbore.

Prvi put veto člana Predsjendištva BIH, Milorada Dodika, u NSRS nije imao potrebnih 56 ruku.

“Nismo imali potrebne dvotrećinske većine na tačkama na kojima smo trebali”, rekao je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

A prije glasanja je bilo naglašeno: “To nije anketiranje moje podrške, ili ne moje podrške”, izjavio je to Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Međutim, podrške je zafalilo, ruka ili dvije, zavisno za koju tačku od njih ukupno 10. Tako su odluke bez konsenzusa u Predsjendištvu BIH ipak prošle kroz Narodnu skupštinu RS.

“Nažalost zbog jednog glasa granični prijelaz u Gradišci će izgubiti svoj status koji trenutno ima”, rekao je Denis Šulić, potppredsjednik NSRS, inače član SNSD-a.

Vlada nema podršku, kažu u SPS-u, dojučerašnjem partneru u vlasti, referirajući se na raniju posebnu sjednicu u vezi sa aferom kiseonik.

“Po hodnicima su hvatali poslanike da skupe 44 narodna poslanika i molili i kumili nas ovdje da glasamo za dnevni red”, rekao je Goran Selak, predsjednik SPS-a.

Socijalistčka partija ogranak Brčko distrikt neće podržati SNSD kandidate na izborima 2022.- jasno su to saopštili. Niti sa SNSD, niti sa SDA nema boljitka, tvrde, jer su oni (SP Brčko) na lokalnom nivou opozicija. Centrala stranke na čelu sa Petrom Đokićem ipak deceniju i po u vlasti je sa Miloradom Dodikom.

“Vrh stranke se ponaša kako se ponaša, ali mi imamo potpuni legitimitet kao opštinski odbor da ne podržimo te kandidate i to ćemo i uraditi”, rekao je Zoran Kokanović, predsjednik SP Brčko.

Na upit N1 o tome šta im kaže predsjednik stranke, Kokanović navodi “imali smo izbonu konferenciju novog opštinskog odbora gdje sam čak najavio da nećemo podržati kandidate SNSD-a, nisam dobio ni kritiku od predsjednika.”

Odgovor smo tražili i od predsjednika ove partije, Petra Đokića.

“SP je stabilan koalicioni partner. Mi nikada nikoga nismo izdali. Ne počivamo na principima izdaje. Osuđujemo one koji izdaju, koji odbacuju vrijednosti za koje se zalažu, pa ih poslije popljuju. Dosljedni smo svojoj politici. Sarađujemo i sarađujem sa Miloradom Dodikom. Razumijem njegovu političku borbu”, rekao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

“Vladajuća koalicija iz dana u dan gubi sve veći broj poslanika”

A politička borba pretvara se u brojanje podrške, poslanika, ali i birača.

“Vladajuća koalicija iz dana u dan gubi sve veći broja poslanika i podršku u NSRS. Sjetimo se Pelješkog mosta kada je podrška bila 60 poslanika za izgalavanje tog vitalnog nacionalnog interesa. Juče nije bilo te dvije trećine. Podrška pada, prije neki dan kada je bila Posebna sjednica bilo je jedva 44, dakle jedva ta većina“, izjavio je ovo Davor Šešić, poslanik SDS u NSRS.

Ipak, jedine stranke koje u parlamentu nisu imale eroziju poslanika su SNSD i US.

Pored politike koju vodi aktuelna vlast i efekata iste, nalaze se i različiti razlozi zbog čega je podrška u NSRS promjenljiva i trenutno manja od 2/3. Jedan od tih razloga je i veliki broj prelatača. U ovom sazivu 22 poslanika promijenila su stranački dres, klub, neki čak po tri puta. Ako bi svi oni bili u jednoj stranci to bi bila druga najjača stranka u entitetskom parlamentu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare