Milanović: Letjelica je stigla iz Ukrajine! Ovo je ozbiljan incident

Vijesti 11. mar 202211:36 > 11:51
N1

U Zagrebu, na adresi Jarunska bb. sinoć je pala letjelica. Policija je objavila da su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana. Održan je i sastanak nadležnih sigurnosnih službi. Oglasio se premijer Andrej Plenković, a press konferenciju održao je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Upravo je završio brifing s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima agencija, pa sam smatrao svojom dužnošću obratiti se javnosti i reći osnovne stvari. Znamo kakav objekt je doletio i odakle je doletio. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Objekt je letio preko Mađarske oko 40 minuta, u našem prostoru je bio oko 7 minuta”, pojašnjava Milanovića na početku obraćanja.

Plenković otkrio nove detalje: Letjelica je ušla u Mađarsku iz pravca Rumunije

Hrvatski predsjednik ističe da je riječ o ozbiljnom incidentu.

“Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske i da se radi o incidentu koji je srećom završio bez ljudskih žrtava, međutim moramo utvrditi neke proceduralne greške. Ta letjelica je veličine aviona”, pojasnio je.

Selak: Kako je nepoznata letjelica neopaženo proletjela u NATO zračnom prostoru?

Dodaje da radari jesu detektirali letjelicu, koja je, kaže, bila jako kratko u hrvatskom zračnom prostoru. Napominje i da ovo nije trenutak za optuživanje.

“Nazvao sam premijera jutros, mene najviše zanima kako je moguće da jedna letjelica provede gotovo sat vremena u zračnom prostoru članice NATO-a, a da je nitko ne primjeti. Kako stvari stoje zasad, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, letjela je brzinom od preko 500 čvorova, to je nešto manje od 1000 km/h, i srušila se u Zagrebu kada joj je nestalo goriva. Nad njom je izgubljena kontrola. Iz regije nije. Što se tiče regije, svi sjede i miruju”, navodi Zoran Milanović.

Svjedoci pada letjelice u Zagrebu: Ljudi bježali, mislio sam da je pala bomba

Rekao je kako se nije čuo s Viktorom Orbanom po ovom pitanju jer ga je vidio premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Cijela istočnoeuropska protuzračna obrana je u skromnom stanju s iznimkom, možda, Poljske. Prema tome u takvim stvarima mi ovisimo o zapadnim saveznicima, dok ne dobijemo 12 francuskih zrakoplova koji će biti potpuno beskorisni bez ulaganja”, izjavio je Milanović.

Rekao je kako bi Hrvatska i u najboljim okolnostima u ovakvoj izvanrednoj situaciji ovisila o zapadnim saveznicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad