Milanović: Ne znam šta će biti sa izborima u BiH, dao sam sve što sam mogao

Vijesti 08. sep 202213:02 4 komentara
N1

"Pokušavamo svako na svoj način ispraviti neke nepravde i izravna kršenja Dejtonskog sporazuma koji je temelj mira u BiH i koji je sporazum o podjeli vlasti. Sporazum je užasno delikatan i što god dirate u njemu ili preskačete, prijetite čitavoj cjelini i ukupnosti toga", kazao je danas prilikom obraćanja medijima predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, nakon sastanka sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Neću ovdje ponavljati naše stavove koji su utvrđenje činjenica”, kazao je Milanović.

Prilikom odgovora na pitanje novinara, Milanović je prokomentarisao i ulogu visokog predstavnika u BiH.

Što se tiče uloge Visokog predstavnika, bio sam kritičan prema njoj govorio sam i ranije o tome i ne znam zašto niko ne govori o tome da je izabran na jedan nelegetiman način, bez suglasnosti svih članica Vijeća sigurnosti što mu u startu odriče legitimnost. Dodik je tu strogi kritičar koji je tražio ukidanje te pozicije, a mi tražimo objašnjenje i tražimo neku vrstu akcije. Ja sam nakon mjeseci pokušaja na samitu NATO-a u Madridu uime Hrvatske koju predstavljam rekao da bi Visoki predstavnik konačno trebao dati znakove života i koristiti svoje ovlasti ako drukčije ne ide, ali drukčije ne ide“.

Milanović je dodao i da “učini li nešto visoki predstavnik, bit će zadovoljan s njim”.

Što se trenutno događa, ja ne znam. Taj slučaj pokazuje da kada pribjegavate nekim mjerama kada je prekasno i premalo, tamo gdje je prije toga trebao biti dogovor i razgovor, onda rezultata nema. Ne znam što će biti sa izborima u BiH, ja sam dao sve što sam mogao i više nego sam mogao. Očekivao sam da se neki još više angažiraju na tome, i ne znam što će učiniti Visoki predstavnik u BiH, za sada nije učinio ništa. Učini li nešto, morat ću priznati da sam zadovoljan s njim. U tome se razlikujemo u stavu gospodin Erdogan i ja, Hrvatska i Turska. To pokazuje da nam treba više supstantivnog razgovora, ne protokolarnog nego detaljnog da istaknemo neke svoje probleme i strepnje koje Turska možda zbog svoje veličine i udaljenosti nije svjesna. Dakle, hrvatska politika je cjelovita, normalna BiH uz koju će Hrvatskoj biti dobro, i BiH uz Hrvatsku i ponekad dosadno, nije ni to loše“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare