Milanović: Nema BiH bez svetog trojstva, Hrvata, Srba i Bošnjaka

Vijesti 08. apr 202214:12 > 14:41 3 komentara
Screenshot: RTVHB

Predsjednik Republike Hrvatske nakon niza kontroverznih izjava sa obilježavanja 30 godina od osnivanja HVO-a u Mostaru kaže biraće riječi kako ga ne bi pogrešno protumačilli, te dodao da se okupljeni skupom pokazali kako su decentni i kulturni.

“Znam da će se svaka moja riječ mjeriti kao prijateljska ili neprijateljska. Poručujem našim partnerima u Sarajevu, Banjoj Luci, Briselu… Svi oni koji su skeptici prema BiH i ulozi HVO-a u ratu kao pobjedničke vojske, uz male greške, koje ne smiju biti osnova za krivnju – svi koji imaju sumnju u Hrvatskoj neka dođu da vide, nek se dive” – rekao je predsjednik Hrvatske.

Milanović se osvrnuo i na naziv doma u kome se skup održava “Herceg Stjepan Kosača”.

“Razina organizacije ovog skupa, kultura, decentnost, pokazuje koliko ste uključivi, koliko imate stila, pa i sam odabir ovog patrona doma Herceg Stjepan Kosača. Katarina je bila njegova kći i kod dolazaka Osmanlija završila u Rimu. Stjepan Kosača je puno šire od običnog hrvatskog velikaša. On je i herceg Svetog Save, klasičan bosanski velikaš srednjeg vijek” – rekao je Milanović.

Poručio je da je predsjednik svih Hrvata i onih u BiH.

“Želim biti predsjednik svih Hrvata, i Hrvata u BiH. To je moj zov svijesti i savjesti. Nemamo predrasude prema Srbima kao agresorima iz prošlog rata, ni prema Bošnjacima. Nema BiH bez Hrvata, Srba, Bošnjaka. To je sveto trojstvo. Da bi to uspjelo moramo se držati dogovora i obećanja. Hrvatska je jedan od jamaca Dejtona. Dejton je način da završi rat da opstane BiH” – dodao je Milanović.

Milanović je kazao da u ovom teškom trenutku ne može a da ne da podršku Ukrajini da dobije kandidatski status i da se zanemare neke obavezne procedure.

“Ako može Ukrajina, za što nemam ništa protiv, onda može i Bosna”.

Milanović je rekao poptuno istu rečenicu kao nedavno Gabrijel Eskobar da BiH tek kad uđe u EU može razmišljati o građanskom konceptu.

“BiH mora ući u EU na temeljima Dejtona i konstitutivnih naroda, pa onda ako se stvore uslovi nek traže koncept kosmopolitizma” – dodao je.

“Mi smo zajedno, Hrvatska vojska, vojska Armija RBiH, oslobađali BiH. Došavši do Banjaluke, stali smo na američki mig. Što se pobogu dogodilo da nas smatrate neprijateljima?” – pita se Milanović.

U Mostaru se danas obilježava 30 godina od osnivanja HVO-a. Planiran je sastanak predsjednika Hrvatske sa predstavnicima HNS-a. U toku je svečana akademija kojoj je prethodilo polaganje vijenaca i mimohod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare