Milanović: Ovdje su bošnjački oficiri, zašto dolaze u ‘neprijateljsku zemlju’

Vijesti 24. sep 202213:27 0 komentara
Zoran Milanović (N1)

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, nakon današnjeg polaganja zakletve 20. naraštaja kadeta HVU "Dr. Franjo Tuđman" upitao je zašto u EUFOR-u u Bosni i Hercegovini može učestvovati Turska, koja nije članica Evropske unije, a ne može Hrvatska koja jeste.

“Vojnici Austrije su prisutni u BiH, Hrvatska nije, zato jer se to nekome ne sviđa? Meni se počelo sviđati da budemo. Tome se pruža organizovani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom, kao Hrvatska je opasnost za BiH”, kazao je Milanović i dodao:

“Tu (pokazavši rukom) su oficiri iz Bosne i Hercegovine, bošnjačke nacionalnosti, koji dolaze svake godine. Zašto onda dolaze u neprijateljsku zemlju? Zajednički Vlada RH i ja pokušavamo djelovati u Uniji da imamo pravo biti gdje hoćemo. Znate ko je u Misiji Althea? Turska. Turska koja nije EU može, a Hrvatska ne može. Erdogan je bio moj drag gost i rekao je da treba ukinuti Dayton. I njegov vojska može biti u BiH. Događaju se veoma tupe i neobične stvari”.

Predsjednik Hrvatske kritikovao je premijera Andreja Plenkovića zato što nije počeo odmah, kao i on, govoriti o situaciju u BiH, jer bi danas “mirno čekali izbore u BiH i bili potpuno svjesni da će Hrvati birati ‘hrvatskog’ člana Predsjedništva”.

“To je fundamentalna nepravda od koje se vrti u glavi. Izbori su za dvije sedmice. To je kao da krećete spremati građansko i kazneno prava dva dana prije roka, a za svako ti treba mjesec dana”, zaključio je na kraju Milanović.

Podsjećamo, Milanović je danas još jednom kritikovao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta navodeći kako je nakon protesta ispred OHR-a “pobjegao u Njemačku da udaje kćer”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!