Milanović ponovo glavna tema bh. medija – osude zbog izjave sa svih strana

Vijesti 14. sep 202219:06 1 komentar

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je glavna tema bh. medija. Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo mu je demarš zbog informacija da je na večeri procesa Brdo Brijuni minimizirao, pa čak i negirao genocid u Srebrenici. Reagovale su Majke Srebrenice, Memorijalni centar Potočari, Islamska zajednica, brojni političari. Gnjev mnogih izazvao je i posjetom Miloradu Dodiku i to u Laktašima, nakon što je prisustvovao jučerašnjem obilježavanju oslobođenja Jajca.

Majke Srebrenice podsjetile su hrvatskog predsjednika Milanovića, kako je 2012. bio u šoku nakon što je posjetio Potočare, rekavši kako ne može vjerovati da je to ljudski um mogao počiniti u 21. vijeku. Danas je on taj koji vrijeđa žrtve, te su mu napisale da je nacionalista i nedorastao političar. Jasno su mu poručile u Srebrenicu više nije dobrodošao.

Zabrinutost Milanovićevim stavovima o Srebrenici izrazila je i Islamska zajednica.

“Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine”, kazali su iz IZ BiH.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emir Suljagić na Twitteru piše kako je poenta Milanovićeva negiranja genocida da “nas na to navikne”. Kada šef Hrvatske negira genocid onda je to zvanični državni stav, smatra Suljagić.

Član Kolegija državnog Zastupničkog doma, Denis Zvizdić poručuje kako Milanovića nakon stavova o Srebrenici treba prezreti, institucionalno, personalno i trajno.

Sam Milanović o svemu šuti. Iz njegova Ureda kratko negiraju informacije koje su dospjele u javnost rečenicom laž, a laži ne komentarima. Nakon jučerašnje posjete Jajcu, Milanović je “pobjegao” od novinara i teških pitanja.

Dok Ured Milanovića negira negiranje genocida, Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića tvrdi “tačno je, Milanović je u pitanje dovodio presude Haškog tribunala”.

“Nakon što je upozoren i suočen sa činjenicama i nalazima iz presuda, Milanović je ustvrdio da on ima pravo propitivati sve, pa i presude, na što je dobio oštar odgovor predsjedavajućeg Džaferovića koji je poručio da Milanović, ako ne prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu, ima ozbiljan problem”, kazali su iz Ureda Džaferovića.

Situacija se dodatno komplikuje nakon što Milanović odlučuje posjetiti privatni posjed Milorada Dodika u Laktašima, s kojim se družio satima. Suština odnosa dvojca Milanović-Dodik, uključujući njihovo tajno sastajanje, i negiranje genocida, jeste očigledna mržnja prema muslimanima, smatra član bh. Predsjedništva Željko Komšić. Dok opozicija u Republici Srpskoj pak zamjera što je Dodik Milanovića primio samo par sati nakon što je obilježio uspjehe akcije Maestral u Jajcu.

“Milanović je precizno, u mikrofon rekao za Srbe da su šaka jada. On i danas zabranjuje predsjedniku Srbije da dođe u Hrvatsku i pokloni se u Jasenovcu. Da Dodik prima i na takav način dočekuje čovjeka koji je, samo nekoliko sati prije toga, ponovo svojim izjavama ubijao ljude koje su stradali u akciji Maestral u RS. To je velika sramota i nešto što pogađa svakog normalnog čovjeka u RS direktno u srce”, kazao je, Igor Crnadak, PDP.

Milanović je nedavno i tokom susreta Brdo Brijuni srdačno dočekao Milorada Dodika zagrlivši ga, a od ranije je u više navrata pružao podršku njegovoj politici. Kao što je ranije transparentno rekao postoje genocidi i genocidi. Ako je u Srebrenici bio genocid, onda za neke veće zločine treba naći drugo ime.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare