Milanović: Situacija u BiH ne može eskalirati, to nije Rusija

Vijesti 08. mar 202211:25 > 11:4831 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, kazao je kako nema načina da situacija u Bosni i Hercegovini eskalira u sukob jer to nije Rusija. Govorio je i o Miloradu Dodiku kazavši kako je za on za nekoga čudovište, a za njega sagovornik.

Kazao je kako ga pojačavanje snaga EUFOR-a u BiH ne zabrinjava jer nema mogućnosti sukoba.

“To nije Rusija, tu nema 100 – 200 tisuća vojnika, nema nijednog tenka. Time EU pokazuje svoju snagu i pere savjest zbog onoga što se dešava u Ukrajini. Ali Ukrajina i Rusija su jedno, a ovo ovdje je nešto sasvim drugo. Srećom, mnogo benignije nego što je bilo”, rekao je Milanović.

Potom se ispravio, pa rekao kako je Evropska unija ipak napravila sve što je mogla.

“Ja neću uvesti sankcije Dodiku”

Govoreći o sjednici Evropskog parlamenta na kojem će se raspravljati o sankcijama Miloradu Dodiku, kazao je kako EP ne uvodi nikakve sankcije, koliko on zna.

“Ne volim hajke. Obično ih predvode kukavice i onda kad zagusti, one se sakriju u prvu rupu”, rekao je Milanović, a potom napravio lapsus kazavši kako je “Milorad Dodik predstavnik srpskog naroda u Srbiji koji tamo živi i ostati”.

“On je sugovornik kojeg poznam, strahujem od onih koje ne poznam i koji su dovedeni za ruku. Kao i Milorad Dodik prije 20 godina pa se sada pretvorio u ovo što jeste. Nekima je čudovište. Meni nije, meni je sugovornik. Ja mu neću uvoditi sankcije”, rekao je Milanović.

“Ja nisam glasao za RS, to nije moja ljubav”

Na konstataciju novinarke da Dodik prijeti otcjepljenjem, Milanović je rekao:

“Imam i ja blesavih ideja kao i vi. Jedno su ideje, jedno politička retorika, drugo je realnost i šta se želi postići onim što se govori. Dok nema nasilja, on je za mene sugovornik. Čak je i Vučić za mene sugovornik. Sada treba odlučiti gdje je. Podržavaju Rusiju-uredu srpska posla. Međutim Ukrajina ih nikada nije krivo pogledala, osudili su napad na Beograd ‘99 godine. Nisu nikada priznali Kosovo. Kako su odnosi među ljudima i među narodima čudni. Kako nikad ne znaš gdje će te more izbaciti. Dodik neka se bavi svojim poslom. Njegova ideja je ideja. Šta je ideja o trećem entitetu? Čujete je to od dosta Hrvata. Je li to ideja koja vodi razdvajanju BiH, pustošenju i pljačkanju ili dio političke strategije da se neka oteta prava vrate Hrvatima, a da se Srbima ne uzima ono što je njihovo. Ja nisam glasao za Republiku Srpsku, to nije moja ljubav, ali ona postoji činjenica je. Kao Srbija i Kosovo. Neka shvate da ga moraju priznati svi i Ukrajina neka prizna Kosovo i svi drugi”, rekao je Milanović.

Dodao je da to “ne radi iz pakosti prema Srbiji već zato što Srbiju želi vidjeti na Zapadu, “koliko god taj Zapad bio smušen”.

Protiv sam slanja vojnika u Gruziju

Komentarišući moguće slanje NATO trupa u Gruziju, Milanović je izričito kazao da je protiv toga.

“A što se tiče NATO-a u Gruziji tome ću se suprostaviti, to ne dolazi u obzir. NATO je tamo gdje je NATO, u protivnom hrvatski vojnici će biti u situaciji da idu tamo. To nam ne treba, svako ko ima malo mozga shvata koliko je to opasno”, kazao je predsjednik Hrvatske.

Sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar