Milanović traži definiciju genocida u Srebrenici, Čović opravdava podršku SNSD-u

Vijesti 03. dec 202119:38 7 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i danas o Srebrenici. Danas se bavi brojevima. Opet mu nije isto. Svaki broj nije isti broj, način pogubljenja nije isti, definicije nisu iste. Zoran Milanović, analitički govori o genocidu u Srebrenici i ponovo šokira.

Minimiziranje zločina

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, tamo gdje je počeo juče, danas je nastavio. Poručuje da Srebrenica nije isto šta je i holokaust, niti je isto što je Jasenovac. To je težak zločin, sa elementima genocida, kaže.

“5.000, 8.000 ili 80.000 ljudi nije isto. Nije isto je li se nešto dogodi u dva dana, pa se pokuša zamaskirati ili se događa kontinuirano ili sistemski. Nije isto da se događa u plinskim komorama ili se događa sa mačetama. Dakle, postoji razlika. Dakle ne vidim kome bi ta izjava, to nije izjava to je elaboracija, mogla škoditi”, naveo je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Prozvao je Milanović i Šefika Džaferovića koji je bio na godišnjici pada Vukovara gdje je Milanović izbjegao susret sa njim. Džaferović mu saopštenjem poručuje:

“Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ BiH, nakon što su pokušali osporiti Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina”.

Milanovićeve izjave drugi dan zaredom o srebreničkom genocidu dolaze nakon glasanja hrvatskih delegata u Domu naroda BiH u ponedjeljak koji su glasali, uz srpski klub da se inckove nametnute izmjene stave van snage. Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH (HDZ BIH) – kojeg javnost i bošnjačke stranke vide kao glavnog krivca o tome danas kaže:

“Tražili smo neko rješenje, možemo li paralelno šutke, dok ovaj zakon traje jer se povući neće, to je evidentno, u mjesec-dva dana doći do zakona koji će na sličan način odgovoriti na pitanje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina i pokušali smo nešto oko toga tražiti. I zato sam ja rekao uz onu ispriku da više sigurno neću doći u poziciju da preuzimam na sebe, da spustim ruke da te udara ko stigne i zove svakakvim imenom”.

Analitičari u Hrvatskoj kažu da činjenice koje su utvrdili međunarodni sudovi ne bi trebali da se komentarišu.

Zlonamjerno i dobronamjerno

“Neko onda može postaviti pitanje šta je Ovčara, šta je Škabrnja. Šta su zločini koji su se dogodili u Hrvatskoj. Zamislite da je nešto ovako napravio Čovič u BiH, napravio Pupovac u Hrvatskoj u vezi neog od zločina koji su se dogodili“, rekao je Vlado Vurušić, Jutarnji list.

U međuvremenu dok Milanović traži definiciju počinjenog genocida u Srebrenici, a Čović opravdava podršku SNSD-u u Domu naroda, jedan politički lider u RS jasno sinoć poručuje:

“Da li treba negirati genocid koji se desio ili ne? Ne treba ga negirati. Pitanje je da li genocid ima tu razmjeru”, naveo je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije RS.

I dok nas iznenađuju rijetki iz Republike Srpske, šokiraju nas izjave predsjednika Hrvatske, koji danas kaže, da u njegovim riječma nema ništa zlonamjerno, već dobronamjerno. Opravdana kritika kaže, nastaje na istu reakciju kao neopravdana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare