Miletić: Ne želim da pravim problem kao Komšić u Predsjedništvu

Vijesti 18. maj 202221:55 1 komentar
Zlatko Miletić (N1)

Zlatko Miletić, aktuelni član Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, otkrio je u Pressingu kako je odbio na predstojećim opštim izborima da se kandiduje za člana državnog predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Vučić nakon ljeta najavljuje najteže vrijeme za Srbiju od Drugog svjetskog rata?

Do 1. jula imat će rok da se svrstaju na stranu Zapada ili Rusije. Mislim da će se do jula raspetljati sve. Evropska unija tu trguje sa statusom Kosova. Mi smo po nesreći kusur u cijeloj priči jer se RS odmah stavlja u kontekst.

BiH je ponovo na meniju. Plenković na salvetama crta mape BiH?

Mislim da nije dobra ova priča što radi Hrvatska u posljednjih šest mjeseci. Generalno, hrvatska politika i politika HDZ-a BiH je trebala potpuno ići u drugom pravcu.

HDZ je u ponedjeljak oborio odluku o finansiranju izbora, da li će dobiti sankcije?

Mislim da će se taj proces (u vezi sa finansiranjem izbora) otegnuti još mjesec dana. U HDZ-u čekaju dolazak Charlesa Michela u BiH i nadaju se njegovom pritisku. Imam ozbiljinih informacija da će biti blokada i da neće doći do implementacije izbornih rezultata. Pojedini klubovi naroda neće moći biti popunjeni. Tako da očekujte da gdin Novalić i ova ekipa da budu i dalje na vlasti.

Željko Komšić je ponovo najavio kandidaturu? Podržavate li vi njegov potez?

Podržavam ja svakog, to je demokratsko pravo. Ali mislim da će njegova kandidatura prouzrokavati još četiri godine problema. Imat ćemo kroz dvije strane ogroman pritisak.

Vaša kandidatura za člana Predsjedništva BiH?

Ja sam to eksplicitno odbio, jer ne želim da napravim bilo kakav problem Bosni i Hercegovini.

Komšić je nedavno rekao da ste iz DF-a otišli jer vas je privatno uvrijedio, kao i vi njega?

Žao mi je što je to okrenuo u privatni kontekst. Htio sam stranku napustiti mjesecima prije konačne odluke. Tačno je da sam učestvovao u pregovorima sa SDA. Tačno je i da sam podržavao koaliciju na državnom i federalnom nivou. A dogovor je bio da na kantonalnom nivou ne diramo Šestorku ni na koji način. I onda kada smo došli gdje se biraju direktori preduzeća i naš vođa ekipe pred predstavnicima drugih političkih partija iz džepa izvadi šest imena koja su hemijskom olovkom napisana na papiru i ja pred svima njima pitam ko su ti ljudi. Čovjek kaže rekao je predsjednik. Niko nije iz DF-a. O čemu mi pričamao, ako se to papirićima rješava i neka zovne te ljude u sekretarijat i neka oni to rade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare