Zlatko Miletić za N1: Šta je Tužilaštvo trebalo uraditi u ”aferi ikona”

Vijesti 13. jan. 202121:10 > 21:393 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Gost večerašnjeg Pressinga Zlatko Miletić kazao je da je protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika dostavio prijavu u državno Tužilaštvo, ali da nikakav odgovor nije dobio.

Ja zaista, pošto ne volim o tim stvarima da razgovaram bez argumenata, pokazaću vam jedan dokument. Gospodin Dodik u 8. mjesecu 2019. godine u najmanje tri navrata počinio je kazneno djelo na način da je prekrajao grancie BiH i nekih drugih zemalja. Tužiteljstvu sve to dostavim, i tražim od VSTV-a i Tužiteljstva BiH da poduzme mjere iz svojih nadležnosti. I da ja ovo nisam dostavio, svaki tužitelj koji je to vidio bio ga je dužan prijaviti. Ja nikad nisam dobio odgovor na ovo, čisto kazneno djelo kao sunce. Nakon ovoga, on je to najmanje četiri puta uradio. Čim je izašao iz bolnice, opet je rekao kako je RS država i da će se otcijepiti. Ti koji predstavljaš ovu državu, da se tako čovjek ponaša. On je jedan obični nasilnik koji je vidio da niko ništa ne smije. I da ga se Tužiteljstvo plaši, ovo je problem visokog predstavnika jer on ima mandat kod kršenja Dejtonskog sporazuma. Trebao je da ga smijeni pet puta. Vidi da mu ta priča prolazi”, potcrtao je Miletić govoreći o Dodiku.

Prema njegovim riječima, afera ikona velika je sramota, ne samo za Dodika već za srpski narod uopšte kao i državu Bosnu i Hercegovinu.

”Sama ta afera, da se nalazimo u normalnoj zemlji gospodin Dodik bi sam dao ostavku nakon takvog skandala. To je dvostruki skandal. Sama ta posjeta, najavljena je u desetom mjesecu. Ostala dva člana Predsjedništva su trebala primiti gospodina Lavrova i onda na pres-konferenciji da mu kažu. Mislim da se Rusi petljaju u unutrašnje stvari BiH. Ja sam to posmatrao s formalno-pravnog aspekta. Gospodin Dodik je počinio niz kaznenih djela, postoji krivično djelo o krijumčarenju, o primanju poklona. Davanje poklona, zloupotreba položaja i najblaže rečeno, morao bi da odgovara za nesavjestan rad. Ikona je po izjavama zvaničnika iz Ukrajine bila do 2014. godine u ovoj zemlji kada se desila otimačina dijela Ukrajine. Ljudi koji su bili tamo su je otuđili i donijeli u BiH. Pozlaćena je i Ukrajinci tvrde da je jako vrijedna. I da čovjek na taj način pokloni, on je obrukao i sebe i srpski narod, i RS i BiH. Tužiteljstvo je moralo oduzeti taj predmet i vratiti ga u Ukrajinu, ko zna gdje se ikona sada nalazi”, istakao je gost večerašnjeg Pressinga.

Miletić je komentarisao i ostale aktuelnosti. Pogledajte snimak kompletne emisije.

Komentari

Vaš komentar