Miletić: Rusija će, preko Dodika, pokušati dodatno destabilizirati BiH

Vijesti 03. mar 202219:35 0 komentara
N1

Hitna sjednica najvišeg zakonodavnog tijela BiH, Predstavničkog doma, zakazana za sutra, opet bi mogla proći bez prisustva poslanika iz Republike Srpske. Jedna je tačka dnevnog reda: Postupanje institucija države po pitanju ruske agresije na Ukrajinu. Jedan od inicijatora sjednice Saša Magazinović, SNSD-ovce je nazvao kukavicama koje rade šta im se kaže. Oko lidera ove stranke, Milorada Dodika, sve više se steže obruč. Ostaje usamljen u stavovima spram agresije na Ukrajinu, a da se vrati u institucionalni rad pozvao ga je čak i, u posljednje vrijeme radikalni, hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

“Jasno osuditi agresiju, dati podršku ukrajinska narodu, odlučiti o eventualno simboličnoj pomoći, u teškom trenutku izabrati pravu stranu historije, jer građani BiH najbolje razumiju Ukrajince”, to bi trebala biti svrha sutrašnje sjednice, smatra poslanik SDP-a, Nermin Nikšić. Već sutra će poslati pismo europarlamentarcima. Vrijeme je da međunarodna zajednica sada pogleda prema BiH, da se ubrza primanje zemlje u EU.

“Mi imamo jedinog lidera uz Lukašenka koji je stao uz Putina, Milorada Dodika i jednostavno ti ljudi i njihovo stanje ustvari govori da se mora preventivno djelovati i zaustavljati a ne čekati kada će se desiti ludilo koje imamo trenutno kada je u pitanju agresija na Ukrajinu”, saopštio je Nermin Nikšić, poslanik SDP u PD PSBiH.

Nema sumnje, smatra državni delegat Zlatko Miletić, da će Rusija preko Dodika pokušati dodatno destabilizirati BiH. Stoga, mnogi u posljednje vrijeme osim ubrzanog članstva u EU pozivaju na još veće prisustvo NATO i EUFOR snaga.

“Ono što trebaju građani da znaju da će Ruska Federacija, a opet to je u direktnoj korelaciji s Ukrajinom, vjerovatno nastojati da u budućnosti proširi taj front na Zapadni Balkan prevashodno na BiH i CG i na neke druge zemlje iz našeg okruženja i mi trebamo naći bilo kakvo rješenje da se odupremo toj vrsti pritiska, odnosno da nas ne uvuku vrstu geopolitičke svjetske igre”, izjavio je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

Milorad Dodik pak, sve ove priče demantuje, i za sve okrivljuje medije. Niko nema plan da destabilizuje BiH. Niti je on pisao putem ruske misije u UN-u generalnom sekretaru ove institucije Guterresu kako bi se požalio na ambasadora Alkalaja i stavove BiH u Generalnoj skupštini. Sve je laž – kaže Dodik.

Više detalja u prilogu Adise Imamović.

Sve događaje vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti UŽIVO NA NAŠEM LIVE BLOGU. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!