Miletić u Pressingu o aferi audiosnimak: Najmoralnije bi bilo da daju ostavke

Vijesti 22. sep 202121:22 > 23:04 2 komentara

Delegat Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić gostovao je u emisiji Pressing sa Amirom Zukićem gdje je izjavio da bi najmoralnije bilo da daju ostavke učesnici afere audiosnimak koja je posljednjih dana aktuelna i koja izaziva mnoštvo komentara.

Govoreći o blokadi institucija i ne dolasku predstavnika iz RS na sjednice, Miletić je rekao kako se u vezi sa tim može govoriti po dva konteksta – ne da ih nema zadnja dva mjeseca, kako je naveo Miletić, već i inače rijetko dolaze na posao.

Dolazili ili ne, nema nijedne stvari koju su uradili da se mogu pohvaliti a da je korisna za sve građane u Bosni i Hercegovini. Doneseni su neki zakoni ali nijedna od krucijalne važnosti za građane BiH, kao što je na primjer reformski put BiH u pitanju“, istakao je.

Bogati se još bogate i još su bezobrazniji u provođenju kriminalnih aktivnosit. Zadnji primjer je zgrada koju hoće da kupe od kuma Milorada Dodika. Oni sile institucije sistema da se taj posao završi i da kroz tu zgradu ukradu 50 miliona“, dodao je Miletić.

Naveo je i da kad su pare u pitanju, glasat će za sve, samo da pare dođu do njih.

Tako će, smatra Miletić, doći i do prestanka ove vrste blokade, odnosno novcem. “Oni samo gledaju gdje će šta ukrasti, oni i taj njihov uži krug političkih partija, a sve u ime naroda”, poručio je.

Prazna zgrada Parlamenta BiH

Govorio je u Pressingu i o tome kako trenutno izgleda “život” u zgradi Parlamenta BiH.

Nas pet ili šest je redovnih u oba doma Parlamenta. Dolazi Magazinović, Arnaut, dvije gospođe iz Naše stranke. Inače su iz Naše stranke najredovniji. Dolazi i Zvizdić. Neki povremeno. Ovi iz FBiH i RS rijetko da sam koga vidio zadnja dva mjeseca. Da uđete tamo sad, pa to je žalosna jedna slika. Da dođu svaki dan da popijemo bar kafu, da se upoznamo, možda bi se nešto i dogovorili, i ne samo kako riješiti blokadu, nego kako da donesemo neke zakone koji će biti od koristi“, izjavio je Miletić u Pressingu.

Dodao je i kako ima mnogo osoba i iz Federacije BiH koje se isto tako ne pojavljajuju, te da “ne okrivljuje samo one iz RS”. “Ništa bolji nisu ni ovi iz FBiH”, istakao je.

Istakao je i da je blizu granica sadašnje situacije u BiH između “državnog udara” i bojkota koje su pokrenuli predstavnici RS. “Ja ću to zvati bojkotom. Ako situacija bude trajala, odnosno status quo, do Nove godine onda možemo govoriti o najozbiljnijoj krizi od 1995. godine. Imali smo jednu sličnu krizu, ali je riješena tako što je visoki predstavnik nametnuo odluku“, naglasio je Miletić za N1.

“Svih 20.000 radnika treba izaći na proteste”

U Pressingu je komentarisao i protest zaposlenih u državnih institucijama te naveo kako je sramotno da radnici u održavanju čistoće imaju 470 maraka, odnosno 10 puta manju plaću od delegata, kako je naveo.

Potcrtao je kako bi svih 20.000 radnika trebalo izaći na proteste, sve dok se pitanje plaća ne riješi.

Čitavo ovo vrijeme naši policajci i vojnici rade, oni ne bojkotuju, svaki dan dođu na posao, a njih preko 60 posto ima kreditna zaduženja. Sve nas drže u nekoj vrsti talačke krize“, rekao je te dodao kako će se ta situacija riješiti prije svega zbog njihovih interesa, kako je istakao, da bi oni dobili plaću.

“Komšić imao obavezu da se obrati pred UN-om”

Komentarišući govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a te pokušaju člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da  spriječi Komšićevo obraćanje, Milletić je rekao da “Dodik inače svaku priliku koristi da nam kaže da je za disoluciju BiH”.

Ako uzmete dokumente po kojima rade članovi Predsjedništva, jasno je da nije imao platformu za zajednički nastup, ali on kao predsjedavajući ima pravo i obavezu da se obrati na takvim skupovima. Dodik često ima priliku da ode u Srbiju, Rusku Federaciju… ne vidim da je usaglašavao platformu s drugim članovima Predsjedništva“, naglasio je.

O audiosnimku Tadić i Mehmedagića

Prije nekoliko dana u medijima se pojavila nova afera koja uključuje audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić u kojem se iznose informacije koje su izazvale mnoštvo reakcija.

Zabrinjava me koliko smo kontraobavještajno nezaštićeno društvo. Da ih neko snimi na ovakav način je sramotno samo po sebi i ne mogu da vjerujem. Ja koliko mogu da vidim, svašta je ovdje moguće, u rješenje ove situacije insistirao bih na član zakona neovlašteno snimanje, da se utvrdi ko i na koji način ovo radi, jer je ovo vrlo problematično i krajnje je vrijeme da otkrijemo ko se ovim bavi“, izjavio je.

Na pitanje Amira Zukića da li ih je snimio neko sa strane ili od ovih učesnika, Miletić je odgovorio da je svašta moguće, ali da ne vjeruje da bi sami sebe kompromitirali. Dodao je i da je sadržaj neprimjeren tom događaju. Takođe, istakao je da stvari koje je na audiosnimku iznio direktor OSA-e o korumpiranosti su veoma zabrinjavajuće.

Ovdje pod hitno se mora reagovati, od VSTV do tužitelja Tužiteljstva BiH. Neko mora poduzeti hitne mjere da se ovo raspetlja i da odgovaraju za sve što se desilo“, rekao je.

Čudno je da je snimak napravljen 2019. godine i da je sad pušten. Moguće i da ga je snimalo treće lice i tražilo pogodan trenutak da se napravi problem, u smislu da se obezglave te institucije da nema rukovoditelja istih. Moguće je i da je to politički motiv, ali ovu situaciju treba raščistiti i svi oni ne zaslužuju da rade ove poslove i najmoralnije bi bilo da daju ostavke“, poručio je Miletić.

Miletić je dodao kako se ovakva situacija mora preduprijediti, da se treba napraviti zakon i da se propišu drugačiji kriteriji za one koji su zaposleni u sudskim organima, da ih se mora preispitati kako bi se vidjelo šta rade, za koliko godina su naprimjer završili predmeta, da li rade pro forme, i da tek na osnovu rezultata ostanu oni koji se trude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare