Miletić za N1: Ponudite novac za informacije o ubicama Memića i Dragičevića

Vijesti 13. jan 202121:37 > 21:40 4 komentara
N1

Nekada prvi federalni policajac, a danas državni parlamentarac Zlatko Miletić bio je gost Pressinga.

Tražili ste da se kriminal tokom pandemije korona virusa tretira kao zločin protiv čovječnosti. Koji je zločin što nema vakcina? Vjerujete li da će doći?

Tražio sam da naša Agencija za lijekove upiše vakcine koje je odobrila EU i uvede ih u sistem. Vakcine kod nas još nisu registrovane. Suština je u tome da se napravi spisak pet, šest vakcina i da se odobre. Također, i da se omogući nabavka vakcina na drugi način i da naša Agencija za nabavku napravi izuzetak – da daju administrativnim dijelovima BiH mogućnost direktne nabavke od proizvođača.

Kako će to uraditi kada su nam iz vlasti kazali da se boje da će završiti u zatvoru, kao što je bio slučaj sa respiratorima?

Naravno da će završiti u zatvoru ako budu radili po starim uslovima. Ali ako se sve zna i ako ima pet, šest proizvođača od kojih možete direktno kupitu ne vidim razlog zašto Agencija ne bi napravila izuzetak. Ako hoće, imaju novac, neka kupuje Sputnik, Pfizer ili neku drugu vakcinu. Bogate države nisu čekale da se završi ravnomjerna raspodjela, oni su upravo krenuli u nabavku direktnom pogodbom sa proizvođačima.

Jeste li se raspitivali postoji li plan za vakcinaciju?

Ne bavim se time, ali sam od kolega koji se bave dobio kontradiktorne informacije. Kažu da je problem direktno u distribuciji. Planovi očigledno nisu spremni. Federacija je preko UNDP-a pokrenula neke prenosne frižidere i da imamo sada vakcinu pitanje je da li bi mogli izvršiti vakcinaciju.

Šta sa aspekta sigurnosti znači izjava prvog čovjeka SIPA-e kako je “granica BiH šuplja kao švicarski sir”?

To je, Boga mi, odgovornost njega i njegovih prethodnika. Pojedini dijelovi granice mogu se osigurati i bez ljudi, na drugi način.

Kako gledate na rad ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića?

Moram reći da je trenutni ministar sigurnosti u nezahvalnoj poziciji jer nema politčke volje za rješavanje migrantske krize. Suština je u tome da nema dovoljno dijaloga i koordinacije. Da hoćemo mi bi mogli pronaći rješenje, imamo toliko neperspektivne vojne imovine u koju bi mogli smjestiti migrante.

Međunarodni zvaničnici su u posljednje vrijeme počeli pozivati da “raspodjelu migranata u svim dijelovima BiH?”

Prema nekim analizama, međunarodna zajednica je potrošila toliko novca da su mogli migrantima izgraditi stanove na području USK. I onda kažu da nemaju povjerenja u naše zvaničnike u vezi sa raspodjelom novca.

Da li je ovo Vijeće ministara BiH bilo najgore?

Ako uzmete samo ponašanje tokom pandemije ili migrantske krize. Ne mogu da vjerujem da u budžetu nisu izdvojili novac za pomoć privrednicima. Očekivao sam da imaju veću empatiju prema našoj privredi.

Zašto ste tražili povećanje plata državnim službenicima i namještenicima?

To je spin. Ne radi se o povećanju plate nego o vraćanje na onu koju su imali prije recesije. Građani misle da su svi plaćeni 5.000 maraka. Naša higijeničarka je plaćena 400 maraka. Ona ima deset puta manju platu od naših. Da li ih je sramota? Oni rade svaki dan za razliku od njih koje ne možete vidjeti jednom mjesečno. Oni su mene sad drugi put odbili – ako neće pomoći našim službenicima šta trebaju očekivati građani BiH?

Odbijena je vaša inicijativa za zabranu negiranja genocida?

Visokog predstavnika treba da je stid. Trebao je promijenti dva člana, dvije rečenice, našeg Krivičnog zakona. On je to nekoliko puta obećavao. Nadam se da ako dođu neki drugi ljudi (na mjesto visokog predstavnika) da će imati više svijesti za ovo pitanje.

Ubistvo sarajvskih policajca još nije razriješeno?

To će pitanje biti teže rasvjetliti što vrijeme više prolazi. Preporučujem novoj Vladi KS da od novca za kupovinu famoznog helikoptera raspišu nagradu za informacije o ubicama. Slična je situacija sa Memićem i Dragičevićem.

Dodik je pokrenuo tužbu protiv Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića?

Sjećam se kada je Dodik rekao da će smijeniti tužioce ako se ubrzo na riješi slučaj Davida Dragičevića.

Ubistvo Dženana Memića?

Pola Sarajeva zna ko je izvršilac. Imam sasvim dovoljno dokaza i materijala u starim spisima.

Kako i gdje se ovdje krade?

Na različite načine. Na gradnji cesta, zgrada, građevinske dozvole. U građevini je posebna mafija. Tu je i bankarstvo. Toliko ima posla da bi se teško sve riješilo i za 20 godina. Kad su spremni u pandemiji da kradu šta onda treba više očekivati. Građani ako hoće promjene neka to pokažu na izborima 2022.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare