Miličević odustao od kandidature, hoće li Šarović u trku za Predsjedništvo BiH?

Vijesti 08. jun 202218:07 0 komentara

Ustalasala se stranačka borba za kandidature. Najburnije je u SDS-u, koji svoje sjednice organa zatvara za javnost. Ipak, pismom Predsjedništvu stranke obratio se šef Glavnom odbora Milan Miličević, koji je naveo razloge zbog kojih odustaje od izborne trke. Miličević je inače uz Mirka Šarovića slovio za kandidata za jednu od funkcija, najvjerovatnije Člana Predsjedništva BiH. Analitičari stava da najvećoj opozicionoj stranci u Republici Srpskoj, ruže ne cvjetaju.

Zbog oreola vječitog pobjednika, koji SNSD-u nanosi poraze više od decenije, predsjednik GO SDS i načelnik Teslića, ljekar za kojeg se ne vežu afere, Milan Miličević u javnosti je slovio je za favorita za jednu od kandidatura. Danas iznenađenje za mnoge, obavještava stranku da je odustao. Ne smatra korektnim što organi zasjedaju na dan kada on ne može biti prisutan, jer njegov sin postaje ljekar. SDS je tvrdi u pismi Predsjedništvu odavno trebao da riješi kandidature, te da o njima ne odlučuju jedan, ili dva čovjeka.

“Na prošloj sjednici Predsjedništva, predsjednik SDS-a je predložio da do sljedeće sjednice, a koja se upravo danas održava, razmislim o povlačenju svoje kandidature da ne bi došlo do podjele u stranci i preglasavanja te da se predsjedniku SDS-a omogući kandidatura. Kao racionalan čovjek sa mnogo političkog i životnog iskustva želim predsjedniku SDS, koji svojom funkcijom ima pravo prvog izbora, uspješnu kampanju i da nas sa svojim ličnim optimizmom dovede do pobjede”, naveo je Miličević.

Službeno, kolegijalno, ili pak ironično pismo nije zabrinulo predsjednika SDS-a. Mirko Šarović danas nije želio da potvrdi da je on konačan kandidat opozicije za jednu od dvije funkcije koje se direktno biraju u RS i BIH.

“Žao mi je što je Milan (Miličević ) odustao. Ovaj proces je kod nas inače trebao da traje još neko izvijesno vrijeme. Danas nećemo razgovarati o finalu procesa. Danas imamo mnogo posla oko izbornih lista za NSRS i PDPS. Milan Miličević je moj prvi saradnik, mislim da se radi o sjajnom čovjeku i načelniku. Neke stvari ćemo s njim dogovarati u vezi sa izbornim procesom, nema tu nikakve ljutnje ni bilo čega. Na prošloj sjednici Predsjdništva lično sam ga ponudio i rekao, molim te imaš nekoliko dana vidi možeš li da preuzmeš tu odgovornost, svi ćemo stati iza tebe, ukoliko misliš da možeš to da poneseš, nema potrebe da se možda preglasavamo na Glavnom odboru, možemo ići sa jednim kandidatom, to je moja ponuda bila prema njemu, sasvim fer i korektna”, kazao je Šarović.

Dok dva prva čovjeka SDS-a preko medija razgovaraju, sa skupštinske govornice im se obratio najveći protivnik. Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a poručuje-ponovo će pobijediti.

“I oni će kao, mi ćemo pobijediti. Ko će pobijediti, pa protiv njih se treba boriti kao protiv kuge prije nekoliko vijekova. Vidiš da se ne mogu dogovoriti ni ko će im biti kandidati, kod nas se zna ko će biti kandidati samo ne smijemo saopštiti dok ne vidimo gdje će oni, da ih možem lakše poraziti. Zato oni se i ne stavljaju. A ovaj Ivanić se digao, što kažu Hrvati u pričuvi je, sad će on iskočiti kao, pošto je sve ludo blesavo, on je sačuvan, ne bi nikakavo čudo bilo kad bi Ivanić bio kandidat za nešto”, poručio je Dodik.

Novinar Zoran Šarenac, rasplet događaja u SDS smatra očekivanim.

“Džentlmenski dogovor Miličevića i Šarovića je da predsjednik političke partije bude taj koji će ući u trku sa sadašnjom vlašću. Šarović želi da se dokopa Sarajeva iz samo jednog razloga, a to je imunitet. On zaista želi da svoju političkua karijeru, pošto je iduće godine penzioner-65 godina, završi na tom mjestu i da ga niko ne dira. A Miličević je mlađi i ima vremena da se na nekom budućem ciklusu kandiduje. Inače po nekom istraživanju Milan Miličević je imao veću podršku odbora, međutim kao nije poznat u narodu…”, poručio je Šarenac.

Dok je Šarenac skeptičan u uspjeh opozicije, politikolog Velizar Antić smatra da opoziciji vrijeme nije saveznik.

“Mislim da su tu poprilično zakasnili. To nikako nije dobro, imali su 16 godina da se organizuju, pitanje je kako su to odradili. Bolje je da tog kandidata sada kažu, nego da čekaju 5 do 12, da se unutar sebe svađaju, podmeću klipove jedni drugima, što ne ide u prilog nikome od njih, bilo kome od ova 3 kandidata ili nekom četvrtom…”,  ističe Antić.

U kampanju što prije i što energičnije, poručuje Antić.

Ime SDS-ovog kandidata čeka i Jelena Trivić, koju je istakao partnerski PDP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!