Milioni u igri: Ko vodi procese SDA i DF-a?

Vijesti 09. nov 202219:17 0 komentara

Postizborno vrijeme - vrijeme preleta. Prelet iz stranke u stranku već je počeo, najčešće za velike sume novca. Najnoviji slučaj "preletanja" iz opozicije u vlast dešava se ovih dana u Tuzli. Ime koje se spominje - ono Abdurahmana Hodžića, koji sve negira.

I dok Hodžić tvrdi da nije član nijedne političke stranke, na skupovima SDA sjedi u prvom redu, dok se sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem voli družiti u restoranima. Ovaj živinički privatnik na meti je direktnih prozivki iz PDA da je na restoranske salvete upisivao “vrtoglave cifre” da bi osigurao tzv. preletače.

“Milionski tenderi su u pitanju. Ovo sad konkretno je tender za obilaznicu Đurđevik koji vrijedi 100 miliona KM i borba je oko toga da se ne izgubi vlast, da se ne izgubi kontrola na tenderima i da se završava. Gospodina Hodžića pozivam da predstavi javnosti svoje velelepno zdanje koje je napravio u blizini Živinica”, navela je Elzina Pirić, predsjednica PDA.

Ipak, Hodžić, iako direktno pozvan da kao prozvana osoba prokomentariše, eventualno opovrgne navode o njegovoj uključenosti u procese, za N1 nije želio pred kamere. Kratko je u telefonskom razgovoru najavio tužbe. Vlasnik građevinske firme iz Živinica, Abdurahman Hodžić, jedan je od prijavljenih u krivičnoj prijavi koju je PDA nedavno dostavila Tužilaštvu, ali i na uvid međunarodnim organizacijama, dovodeći ga u vezu sa najgorim oblikom izborne korupcije koji je zabilježen od višestranačkih izbora u BiH do danas.

“Imam i dokaze i pet svjedoka koji su prisustvovali kada je Abdurahman Hodžić to pričao. Imam i svjedoka jednog od zastupnika kojeg je pokušao kupiti, na istom tom mjestu bila su dvojica. Jednog je kupio drugog nije, a o imenima ću pred državnim tužiocem i visokim predstavnikom ako me pozove”, dodala je Pirić.

U Transparency Internationalu (TI) BiH kažu da mandati u našoj državi služe da bi se njima trgovalo. U ovom izbornom ciklusu očekuju veći broj prelazaka kojim je isključivi motiv novac.

“Ovo što sada vidimo je samo imam osjecaj uvod. Ukoliko ne dođe do nekih brzih konstituisanja vlasti vjerovatno će biti prostora i vjerovatno će se desiti i nekih drugih zbližavanja i približavanja, ovo zaista nije ništa za sada neočekivano”, istakao je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Restart Republike Srpske je napravio bazu podataka sa 150 preletača u periodu od 2018. do danas u ovom entitetu.

“150 ljudi sa lokalnog i republičkog nivioa je jedan strašan podatak. To je devijacija koja svoj korijen vuče od 2014. ja sam u to potpuno siguran i one čuvene kupovine dva papka u RS koja su dali krila ostalim papcima da mogu nesmetano da preletaju. Najčešće se to dešava isključivo iz koristi, lične koristi”, naglasio je Stefan Blagić iz Restarta RS.

Osim novca, korist od promjene dresa nerijetko su pozicije u javnim preduzećima, upravnim i nadzornim odborima, funkcije i ministarske fotelje. Iz PDA su pozvali visokog predstavnika da prekine ovu praksu bonskim ovlastima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!