Milorad Dodik: Ako smo mi separatisti, on je okupator

Vijesti 02. nov 202116:24 > 22:07 2 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je danas poručio da ako su oni u entitetu Republika Srpska "separatisti", onda je visoki predstavnik Christian Schmidt "okupator".

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt upozorio je u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma stvarna” mogućnost povratka sukoba, te je pozvao na ponovnu procjenu međunarodne vojne prisutnosti u zemlji.

Schmidt će ove sedmice predstaviti redovni izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a, a britanski Guardian koji je imao uvid u dokument piše kako će Nijemac predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ukoliko “srpski separatisti” izvrše prijetnju povlačenjem iz Oružanih snaga i stvore vlastitu vojsku.

Dodik je u rekaciju na Schmidtov izvještaj kazao da “ako smo mi separatisti, on je okupator”.

“On je čovjek bez nadležnosti. Sve će se završiti tako što se njegova ‘pisanija’ neće usvojti, neće biti nikakav dokument. Imate prvi put na Vijeću sigurnosti da se neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika, niti će se taj visoki predstavnik obratiti Vijeću sigurnosti. To je poraz čovjeka koji sam sebe predstavio visokim predstavnikom”, kazao je Milorad Dodik.

Dodao je kako nema ništa lično protiv Christiana Schmidta.

“Čak imam nekada i simpatije prema njemu, ali mi ga je i žao. On sebe vjerovatno ‘bilda’ na način da se obraćunava sa Srbima. Taj izvještaj su pisali u Sarajevu, a on je samo potpisao. Tu njega nema niti ima objektivne mogućnosti da ima spoznaju te vrste, koje su naveden u izvještaju. Nema pasusua da nije oklevetan Dodik ili RS. Sve je u funkciji opravdanja bošnjačkih intersa. To vrvi od laži i zato to neće razmatrati Vijeće sigurnosti, koliko znam”, kazao je Dodik.

Član Predsjendištva Bosne i Hercegovine je rekao da će se sačekati dan ili dva da se vidi šta dalje. Naveo je kako nema ništa protiv ostanka EUFOR-a u državi, ali…

“Visoki predstavnik nema više šta ovdje da traži. Mislim da visokog predstavnika više neće biti (u BiH). On svoja bonska ovlaštenja može okačiti mačku od rep. Šta će u Republici Srpskoj s tim”, upitao je na kraju svoga obraćanja Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare