Milorad Dodik: Ja sam i protiv nezavisne RS ako to znači sukob

Vijesti 21. apr 202120:36 8 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Milorad Dodik, lider SNSD-a rekao je Srni da su njegove izjave uvijek usmjerene na očuvanje mira i da niko u entitetu Republika Srpska ne želi da vodi političke procese koji bi rezultirali nasiljem.

Na pitanje da prokomentariše poziv SDA upućen zemljama članicama Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira /PIC/ da mu uvedu sankcije zbog izjava kojim “ugrožava Dejtonski mirovni sporazum”, Dodik je rekao da je čudno da oni koji prizivaju rat i govore o ratu sada pozivaju na uvođenje sankcija njemu. Podsjetio da on već ima neke sankcije SAD-a.

“Mi iz Republike Srpske nikada nećemo inicirati bilo nikakvo nasilje. Isto tako nismo ni glupi da se prepustimo ratnohuščačkim pozivima Bakira Izetbegovića i drugih. Oni na pogrdan način nazivaju cijeli narod i to u kontinuitetu”, istakao je Dodik.

Milorad Dodik: SDA je frustrirana

Lider SNSD-a je ocijenio da je očigledno da je SDA frustrirana nizom stvari. Kao i problema koje ima u FBiH. Ali to je njihov problem, zaključio je Milorad Dodik.

“Mislim da treba razgovarati o Bosni i Hercegovini. O svim pitanjima i mogućnostima. Jedina nemogućnost jeste da bude sukoba u BiH. Ja sam i protiv nezavisne Republike Srpske ako to znači sukob. Za Republiku Srpsku kao samostalnu državu jesam. Ako ćemo do toga doći političkim procesom. A doći ćemo i to je ono što smeta ovima u Sarajevu koji pokušavaju svoje probleme u kantonima i cijeloj Federaciji koje se tiču i borbe sa pandemijom i nesposobnosti da nabave respiratore, vakcine… da prebace nama”, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS nije briljantna. Pokazala je svoju “sposobnost da može transparentno da nabavi respiratore, vakcine i svu medicinsku opremu”.

“Vakcinisali smo procentualno više ljudi nego u Federaciji. Transparentno smo nabavili respiratore i medicinsku opremu. Učinili smo sve što smo mogli da zdravstvenim radnicima omogućimo sve uslove za borbu protiv COVID- 19. Što nije slučaj u Federaciji. I sad najednom dajte Milorada Dodika”, rekao je lider SNSD-a.

Kritike na račun Mladena Ivanića

Dodik je naveo da ta “sećijska politika u Sarajevu najviše pogađa Sarajlije i Bošnjake”.

Lider SNSD-a je kritikovao i bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

“Umjesto da se o značajnim pitanjima za Republiku Srpsku okupe sve političke strukture u RS, pa i Mladen Ivanića, on uvijek kada dođe do problema na relacija Banjaluka – Sarajevo staje na stranu Sarajeva. Kao i Branislav Borenović. Mirko Šarović i njihova cijela bolumenta”, kazao je Dodik.

Dodik je upitao da li zaista iko ozbiljan u državi može pomisliti da su on i Izetbegović dogovorili. Još i da Bakir Izetbegović zatraži sankcije.

“To govori koliko je Ivanić u pravu. Koliko ‘barata’ tom situacijom. Mladen Ivanić sa raznim svjetskim hoštaplerima pokušava ovdje da pravi neki svoj institut. Koji bi trebalo da bude u funkciji zapadnih mentora. I sa njima razgovara kako da obezbijedi novac da bi se taj institut širio. On je taj institut registrovao negdje na nivou BiH. Sada mu trebaju pare. Da bi ih obezbijedio treba da pokaže veće podaništvo.

Za njega nema bolje priče nego takvim svjetskim hoštaplerima govoriti da sam ja nešto dogovorio sa Bakirom Izetbegovićem. Da je to rezultiralo ovim pozivom za uvođenjem sankcija meni. To zaista djeluje glupo”, istakao je Dodik.

Nepomirljivi stavovi

On je naveo da vlast u Republici Srpskoj za “razliku od Mladena Ivanića nije poltronska”.

“Mi imamo svoju glavu i radimo ono što je u našem interesu. Ne da budemo poltroni kao što je Mladen Ivanić koji hoće u BiH da dovede visokog predstavnika iz Kanade. Tu se mi razlikujemo. Mi mislimo da nama ne treba visoki predstavnik. Ivanić, Šarović i Borenović misle da treba. To su nepomirljivi stavovi. Oni vjeruju u BiH, a ja vjerujem u Republiku Srpsku. Zato oni redovno gube izbore i tako će izgubiti i ove 2022. godine”, naglasio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare