Milorad Dodik: Naša zemlja nije Bosna i Hercegovina, naša zemlja je Srbija

Vijesti 15. sep 202120:18 35 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (TANJUG/ RADE PRELIC)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras da Srbin ne može da živi bez slobode, kao ni bez jedinstva i da Srbija i Republika Srpska hoće jasno da kažu da vode jedinstvenu politiku zaštite srpskog naroda.

Dodik je na obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave u Beogradu istakao da su Srbi uvijek pokazivali jedinstvo u najtežim historijskim trenucima i da je to određivalo karakter srpskog naroda.

“Taj karakter se razlikuje od drugih koji su prihvatali olako podaništvo, tutorstvo i čekali da im se sloboda podari, najčešće da im je podare Srbi kroz historiju i vijekove”, rekao je Dodik.

On je istakao da su Srbi uvijek stali da brane slobodu pred najvišim silama, te da su prolazili golgote, ali nisu dali ono što su njihovi geni, a to je sloboda.

“Srbin ne može da živi bez slobode, kao ni bez jedinstva”, naveo je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska ponosna na činjenicu da je NSRS danas usvojila Zakon o zaštiti ćirilice istovremeno kada i Skupština Srbije, što je dio zajedničkih napora i jedinstva.

“Vjerujem da je to prvi u nizu onih koji ćemo usvojiti zajedno”, naveo je Dodik, dodajući da vodstvo prdsjednika Srbije Aleksandra Vučića svake godine proizvodi moćnu manifestaciju srpskog jedinstva i da su Srbi iz bh. entiteta ponosni na to.

Dodik je ponovo zamolio građane Srbije da Srbe iz Republike Srpske ne zovu Bosancima, navodeći da oni to ne vole.

“Ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicom, moja krsna slava je Đurđevdan i ništa me ne identifikuje po ničemu sa tom riječju Bosanac. Zamolio bih vas, samo kažite jednostavno da smo mi Srbi, nismo bosanski Srbi, kao što oni u Hrvatskoj nisu hrvatski Srbi , nego jednostavno Srbi sa našim identitetom koji gradimo kroz vijekove”, rekao je Milorad Dodik.

On je naglasio da je teške borbe za srpski identitet vodila Srpska pravoslavna crkva koja je odigrala najznačajniju ulogu, čuvajući svetinje, jezik, pismo i krsnu slavu, kao najvažniji dio srpskog identiteta.

Dodik je rekao da često kao političar razmišlja čime to Srbi izazivaju neke druge, koji su uvijek nešto ljuti i prigovaraju Srbima, ali da ne može da nađe razlog.

“Mi se ponašamo normalno, samo želimo ono što je naše, ne želimo tuđe, niti druge da mijenjamo, da asimiliramo. Mi hoćemo da jasno da kažemo da vodimo jedinstvenu politiku zaštite srpskog naroda”, poručio je Dodik.

On je podsjetio na Vučićeve riječi “da neće biti više `Oluja`”, te da strategija odbrane Srbije kaže da Srbija mora da štiti Srbe gdje god bili.

Dodik je istakao da Srbi u RS “imaju svoju Republiku”, ali da je njihova otadžbina Srbija.

“Naša zemlja nije Bosna i Hercegovina, naša zemlja je Srbija. Uvjeren sam da Srbi koji su tako mnogo stradali u prošlom vijeku, gubili polovinu populacije u dva rata, da je ovaj vijek našeg ujedinjena i jedinstva. Počinjemo ovako”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da ne treba pomisliti da Srbi pozivaju na puške i topove, nego na mir, saradnju i uvažavanje.

“Republika Srpska je srpska zemlja, mi živimo kao država, pokazalo se da nam to ne mogu oteti. Republika Srpska je po svemu država, ima teritoriju, narod, izvršnu vlast i kao takva se kvalifikovala da bude država. Vjerujem da ćemo prevazići jednog dana i to što nema stolicu u UN-u”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi hoće jedinstvo u miru i sa drugima, i sa Bošnjacima i Hrvatima.

“Da se u miru razvijamo, ali nemojte nam braniti da obilježavamo naše zajedničke praznike, nemojte nam dirati naše svetinje, nemojte nas stalno napadati. Ako ima krivice Srba, to je što je Vučić uspio da Srbiju podigne na viši nivo i da je razvije i da postane jaka”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da to “u malim dušama” izaziva strah od takve Srbije i da svaki dan napadaju Vučića, njega, sve Srbe, tražeći da Srbi prihvate njihove rezone.

“Ja im kažem – Srbi su svjesni sebe. Ovo je naša zemlja, ovo su naše države. Mi ne želimo nikome nikakvo zlo. Oni koji su manji, drukčiji, različiti od nas, neka slobodno žive i ovdje i u Republici Srpskoj. Ali ne možete nam braniti da budemo Srbi”, poručio je Dodik.

Srbija i bh. entitet Republika Srpska danas su obilježile zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Centralna manifestacija je održana na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji, uz poruku da se slave dva srpska ideala – jedinstvo i sloboda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare