Milorad Dodik ne odustaje

Vijesti 24. okt 202121:23 > 21:23 0 komentara
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Tanjug)

Još uvijek se analiziraju jučer poslane poruke sa sastanka Vučić-Dodik u Beogradu. Željko Komšić ističe da Dodika ne može spasiti Vučić ne samo usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH po željama HDZ-a koje podržava Rusija, a što bi značilo kraj NATO perspektive BiH. Opozicija u RS kažu nije lider SNSD-a dobio Vučićev blagoslov zbog čega je reterirao. S druge strane, Dodikovi koalicioni partneri poručuju kako radi ono što se mora. Na razgovor i smirivanje političke atmosfere u državi pozivaju i iz EU.

Da nije spreman za Republiku Srpsku žrtvovati mir možda je poruka koja je najjače odjeknula sa jučerašnjeg sastanka. No Dodik ostaje pri svome, od poljoprivrednog zemljišta, šuma, ali i drugih dobara koja su se našla na Ustavnom Sudu BiH ne odustaje.

Vezane vijesti

“Mi nemamo namjeru ni za kakav rat, ni za kakav sukob, ono što mi imamo namjeru je da se politički, borbeno, borimo za naša prava zapisana u Ustavu BiH. Mi ništa ne diramo BiH, ono što pripada BiH ono neće biti dirnuto. To uporno govorimo samo nas niko ne sluša. Ali ono što ste oteli ili ćemo mi unilateralno vratiti ili ćemo dogovoriti novi aranžman”, tvrdi Dodik.

Podršku koalicionom partneru pružio je socijalista Petar Đokić koji je, kako je naveo, pozvao Bošnjake i Hrvate na razgovor.

“On je morao da skrene pažnju na nepravdu koja se dvije decenije čini RS, otimanjem njenih nadležnosti, jednim dijelom preko visokog predstavnika, sada Ustavnim sudom BiH koji je jedan nepravedan Sud”, smatra Đokić.

Na razgovor je juče pozvao i predsjednik Srbije.

“Smatram da je veoma važno, bez obzira što znam da uvijek dođe hiljadu pogrda iz Sarajeva na svaki takav prijedlog, ali mislim da taj razgovor nema alternativu, da moramo da vodimo dijalog sa Bošnjacima, da taj dijalog mora da bude odgovoran, da i jedni i drugi moramo da se ostavimo sopstvenih snova o pobjedi nad drugim narodom”, poručuje Aleksandar Vučić.

No Vučićev poziv nije naišao na oduševljenje.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora, napokon, shvatiti da ne može biti nikakvih pregovora između Srba i Bošnjaka jer ne živimo u srednjem vijeku. Pregovarati, razgovarati i sarađivati mogu samo dvije države članice Ujedinjenih nacija – Srbija i Bosna i Hercegovina”, zaključuje Denis Bećirović, SDP BiH.

Jučerašnji sastanak iz najveće opozicione partije u RS, SDS-a, ocjenjuju kao reteriranje samog Dodika. Sam Dodik optužio ih je da Republici Srpskoj, kako kaže, otežavaju situaciju.

“On je spreman da žrtvuje Republiku Srpsku i njen narod da bi isključivo sačuvao sebe i svoju političku oragnizaciju. Na svu sreću, juče smo mogli da čujemo da mu tako nešto nije blagoslovio gospodin Vučić”, ocjenjuje Vukota Govedarica, potpredsjednik SDS-a.

U svjetlu tenzija koje rastu u BiH, sa najvišim zvaničnicima telefonski je razgovarala direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst, među njima i sa ministricom spoljnih poslova Biserom Turković.

“Institucije BiH te volja međunarodnih partnera, posebno EU i SAD su dovoljno širok okvir u kojem se dijalog može i treba voditi o unapređenju sistema. BiH se zalaže za primjenu EU standarda u svim oblastima, uključujući i izborne standarde”, ističe Turković.

Nešto manju spremnost za razgovor pokazuje SDP, čiji je predsjednik Nermin Nikšić pisao ambasadorima Kvinte i Rusije. Nikšić poziva na korištenje ovlaštenja visokog predstavnika, zbog kako navodi, krize prouzrokovane kršenjem Ustava, za koju Nikšić krivi SNSD i Milorada Dodika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!