Milorad Dodik: Nisam spreman za Republiku Srpsku da žrtvujem mir!

Vijesti 23. okt 202119:41 > 20:39 13 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (TANJUG/ TARA RADOVANOVIC)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je večeras u Beogradu, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kako su se složili da je neophodno produžiti misiju EUFOR-Altea. Naglasio je kako mir u državi nema cijene i da ga nije spreman žrtvovati ni za Republiku Srpsku.

Dodik je upoznao Vučića sa “situacijom u Bosni i Hercegovini”.

“Vidim da su neki naši prijatelji veoma zabrinuti oko misije Altea. Želim da kažemo, misiju Altea treba produžiti i odobriti njeno funkcionisanje”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je situacija u BiH složena i da je kulminacija raznih događaj iz prošlosti.

“Ustavni sud BiH oduzima zemljište RS, ukida nam dan itd. Današnje stanje je takvo da je u Bosni i Hercegovini Republika Srpska, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, razvlašćena od poljoprivrednog zemljišta do šuma. To nije urađeno u Federaciji”, naveo je Milorad Dodik.

Sve je to kulminiralo od odluke Inzka do otkzivanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije, dodao je on.

“RS je dala saglasnost da se osnuju Oružane snage, današnja situacija je sljedeća da Ustav Bosne i Hercegovine ne prepoznaje vojsku. Apsolutno je jasno da je kulminacija negativnih događaja po RS i srpski narod doveli su do reakcije”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je na kraju jasno poručio kako nije spreman za Republiku Srpsku da žrtvuje mir, ali je spreman da žrtvuje sebe za RS.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u Pressingu na N1 kazao kako je Dodiku u interesu da EUFOR ostane u državi jer u suprotnom će NATO zauzeti EUFOR-ovo mjesto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare