Milorad Dodik: Njemački građanin Christian Schmidt je bivši

Vijesti 07. dec 202118:22 > 18:30 5 komentara
Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je u Beogradu da je "važna i nije nebitna vijest da građani u BiH više namaju visokog predstavnika, a da građanin Njemačke Christian Schmidt nije visoki predstavnik već je u svemu što je radio – bivši".

“On je Christian Schmidt – građanin Njemačke, bivši savezni ministar, bivši savezni poslanik, bivši evropski parlamentarac, on je sve bivši i ne može biti ništa sadašnji, posebno ne visoki predstavnik”, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

Upitan kako gleda na navode da je Schmidt u ratu u bivšoj Jugoslaviji pomagao Hrvate i hrvatsku vojsku, Dodik je rekao da ga on ne zanima.

“On me ne zanima, jer on je niko ovdje. Samo jedno je važno – da postoji čovjek koji se lažno predstavlja. Ništa drugo ne postoji. Ne postoji visoki predstavnik, ne postoji njegova mogućnost da djeluje. Ako nema visokog predstavnika nema ni kancelarije, nema ni OHR-a, jer Dayton kaže da Savjet bezbjednosti UN-a imenuje visokog predstavnika, da formira svoju kancelariju,a ako nema visokog predstavnika nema ni kancelarije”, zaključio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Christian Schmidt će sada vjerovatno lagati i neće se tek tako povući.

“Pogotovo ne mogu izgubiti zbog neke male Republike Srpske i sada se povući i reći: `Izvinite nismo mislili ozbiljno`. Ali ako mi pristanemo da prihvatimo njihove naloge, onda smo beznačajni, onda ne postojimo”, rekao je Dodik.

Upitan da li se visoki predstavnik služi niskim udarcima, Dodik je ponovio da visokog predstavnika nema, a da RS ne osjeća te udarce.

“Visoki predstavnik ne postoji. Dejtonskim sporazumom, aneksom 10 piše da on mora biti imenovan relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti, a te rezolucije nema. Nedavno sam čuo da taj Christian Schmidt koji sebe predstavlja kao takvog hodao je kao nešto po Americi. I ja sam rekao da svrati na East River da uzme te dokumente da vidimo ko je, a nema dokumenata, naravno”, rekao je on.

Dodik je naveo da bi to bilo isto kao da on dođe i proglasi sebe za visokog predstavnika u Njemačkoj.

“Tako i on ovdje. Ima nekih ljudi koji aplaudiraju njemu, ali on nema formalnu mogućnost. Ovo je dobra stvar. Mi nemamo više visokog predstavnika. To je važna vijest, nije nebitna”, zaključio je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare