Milorad Dodik od novembra prošle godine sazvao samo jednu sjednicu

Vijesti 16. jun 202118:48 2 komentara

Milorad Dodik je nakon preuzimanja predsjedanja Predsjedništvom Bosne i Hercegovine 20. novembra prošle godine sazvao samo jednu sjednicu. Željko Komšić tvrdi da je Dodik više u Beogradu nego na radnom mjestu.

Za sedam mjeseci, koliko Predsjedništvom predsjedava Milorad Dodik, održana je tek jedna sjednica, i to 11. marta ove godine. Tada je na doradu Vijeću ministara vraćen Nacrt budžeta institucija. Od tada do danas Dodik nije sazvao nijednu sjednicu, pa je država na privremenom finansiranju. Zbog Dodikovog indolentnog odnosa prema svojim državničkim obavezama, prozvao ga je Željko Komšić, tvrdeći da je Dodik više u Beogradu nego na svom radnom mjestu.

Zašto Dodik eskivira Predsjedništvo, različite su teorije.

“Pokušava da dokaže svoju tezu da je Bosna nemoguće država, i njegovo ponašanje vodi ka tome. Vjerovatno kako je navikao u Banjaluci, da se sve podvrgava njegovim željama”, naveo je Sven Alkalaj, ambasador BiH pri UN-u.

Milorad Dodik želi ojačati stranku

Dodik ima prečeg posla u spašavanju stranke, stava je Mladen Ivanić.

“Ja prije mislim da je to strah Dodik od političkih procesa u Republici Srpskoj. On se više bavi pokušajem da smiri prilike u svojoj stranci i da nekako jača stranku. Očito da je sav naglasak prebacio na to. U tom kontekstu njegove obaveze redovne kao člana Predsjedništva su žrtva tog njegovog pristupa”, dodao je Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH.

Osim budžeta državnih institucija za ovu godinu, zbog nerada kolektivnog šefa države, na čekanju su brojni važni međunarodni ugovori, ali i Sporazum između BiH i Islamske zajednice, koji je negdje zagubio u proceduri.

“Ovaj dokument je vrlo brzo upućen u proceduru Predsjedništva BiH, i od tada nema zvanične komunikacije niti stavova između prethodnog saziva Predsjedništva i Vijeća ministara, niti sadašnjeg saziva Predsjedništva i Vijeća ministara”, kazao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo je nekada bilo pokretač procesa

U SDA su skloni vjerovati da je Milorad Dodik postao model ponašanja za sve SNSD-ove kadrove u institucijama BiH. No, ako oni ne rade, šta rade oni koji se kunu u ljubav prema BiH, pita Ivana Marić.

“Zašto Komšić i Džaferović to dozvole, zašto ne insistiraju? Zašto ne poduzmu korake koji mogu da preokrenu to i da sazove sjednicu, da ga natjeraju. Nije pitanje šta rade oni za koje znamo da ne cijene državu BiH, nego je pitanje šta je sa onima koji nam govore da cijene državu BiH?”, poručila je Ivana Marić, analitičarka.

Rijetka su razdoblja kada u BiH u punom kapacitetu rade sve institucije. Ako nije u blokadi Vijeće ministara, onda su opstrukcije u Predsjedništvu, i obrnuto. Nekada je Predsjedništvo bilo pokretač važnih procesa u zemlji, kao što je prethodni saziv inicirao upućivanje zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji, što je kasnije također postalo predmet političkih opstrukcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare