Milorad Dodik: Podrška Kini, SDA se predstavlja kao zaštitnica muslimana

Vijesti 22. jun 202118:11 6 komentara
Milorad Dodik
Milorad Dodik (N1)

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, istakao je da u potpunosti podržava teritorijalni integritet i cjelovitost NR Kine, kao i "sve akcije koje ona preduzima na očuvanju svog suvereniteta".

Dodik je naglasio da se Ministarstvo inostranih poslova BiH nije moglo pridružiti zajedničkoj izjavi pojedinih zemalja u vezi sa stanjem ljuskih prava u Kine s obzirom da nije dobilo stav Predsjedništva BiH. Naglasio je da takav potez MIP-a nije u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost u vezi sa pridruživanjem BiH izjavi o navodnom kršenju ljudskih prava u Kini. Unilateralni potezi Ministarstva inostranih poslova, koji nisu ništa drugo do miješanje u unutrašnja pitanja Kine, nedopustivi su, neprihvatljivi i za posljedicu imaju ozbiljno narušavanje dobrih i prijateljskih odnosa sa NR Kinom”, poručio je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naveo da je podrška “dezintegraciji Kine dok se štiti integritet BiH ilustracija neozbiljnosti i licemjernog ponašanja bošnjačkih ministara među kojima prednjači Bisera Turković”, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

“U narednim danima lično ću informisati kineskog predsjednika Xi Jinpinga da stavovi Bisere Turković i ambasadora BiH u Ženevi ne odražavaju stav Predsjedništva niti BiH. Stav sa kojim je Turković izašla na međunarodnoj političkoj pozornici je njen i stav SDA koja se predstavlja kao zaštitnik muslimana. Srbi iz Republike Srpske su opredijeljeni za jačanje prijateljskih odnosa sa kineskim narodom”, poručio je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare