Milorad Dodik zatražio ostavku Šefika Džaferovića

Vijesti 17. maj 202212:20 > 12:57 11 komentara
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je na sjednici tražio smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog njegovog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a za koje, kako Dodik tvrdi, nije imao saglasnost Predsjedništva BiH.

“Imali smo sjednicu Predsjedništva sa poznatim dnevnim redom, ali osnovna stvar o kojoj smo pokušali diskutovati ovdje i zbog čega sam tražio da Džaferović podnese ostavku je zato što je prekršio Ustav. Radi unilateralno. U tom pogledu je vrlo jasno da predsjedavajući Predsjedništva treba da predstavlja usaglašeno stavove. On govori privatne stavove i zato sam tražio da ponese ostavku. Ako to ne uradi do iduće sjednice, tražiću njegovu smjenu.”, rekao je Dodik.

Naveo je kako je ovo institucionalni krah BiH.

“Džaferović zastupa svoje interese, a postoji jasno propisana procedura.”

Sjednica Vijeća ministara je u 14 sati gdje će se donijeti odluka o finansiranju općih izbora u oktobru.

“Mi ćemo ići na izbore i protivimo se prolongiranju izbora. Što se tiče toga i postoji procedura i u skladu sa tom procedurom. Komšić i Džaferović su iznijeli stav da se obaveže Vijeće ministara da se to riješi. Nećemo praviti presiju na njih.”, rekao je Dodik.

Krivične prijave

Opet se osvrnuo na rad Džaferovića i rekao da je podnio krivične prijave i protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog, kako kaže, neusaglašenog djelovanja prema međunarodnoj zajednici.

“Ja sam kao odgovor na to podnio krivične prijave protiv odgovornih, protiv ministrice Bisere Turković i postupajućeg ambasadora (Svena Alkalaja, op.a.). To rade da se priklone strancima, nek’ nađu odluku, da se Predsjedništvo priključuje tim inicijativama. Ne postoji tako nešto. Turković pokušava da se oslanja na strategiju vanjske politike. Koristi rat u Ukrajini. Ovo je farsa i ovo ne vodi ničemu”, dodao je.

Ponovio je kako je najbolje imati neutralni status.

“Ako se predsjedavajući Predsjedništva ovako ponaša, onda to je neprihvatljiva praksa. Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo BiH na svaku konkretnu odluku, mora da bude instrukcija prihvatimo li ili ne. To sto radi predsjedavajući je nedopustivo. Pokušaćemo da uvedemo nekog reda i pokrenuću postupak o njegovoj smjeni. Kraši se Ustav, skršeno je sve,” kazao je Dodik.

Naveo je kako je “Džaferović prekršio članove pravilnika i krši Ustav”.

“Kada vidite i nađete da sam ja tako nešto prekršio, ne bi mi bilo oprošteno. On to radi redovno. On je pokušao da to objasni da je to opšta situacija, nek’ to priča na sjednici SDA”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare