Milorad Dodik žestoko napao reisa Kavazovića

Vijesti 07. sep. 202118:40 > 18:437 komentara
Podijeli:
Izvor: Milorad Dodik (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da se "istup reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića ne razlikuje se od istupa bilo kog bošnjačkog političara, te da to najbolje dokazuje njegova tvrdnja da je džamija odlučujući faktor u političkoj utakmici među muslimanima".

“Reis Kavazović od ranije je poznat po teškim izjavama koje sam često izjbegavao da komentarišem upravo iz razloga što je riječ o vjerskom autoritetu muslimana u BiH. Ovoga puta reis Kavazović nastupio je kao političar čime mi je otvorio prostor da mu odgovorim jezikom kojim se obojica služimo”, istakao je Dodik upitan da prokomentariše saopštenje Islamske zajednice u BiH.

“Da je Kavazović zaista okrenut suživotu, toleranciji i zajedništvu”, rekao je Dodik, “imao je odličnu priliku da javno opomene Bakira Izetbegovića da se ne može na obračunavati sa Srpskom pravoslavnom crkvom, čime bi posvjedočio da je ono što tvrdi da jeste, a u stvari nije”.

“Umjesto toga Kavazović pokušava da se jezikom nedostojnim jednog vjerskog lidera obračuna sa Miloradom Dodikom, legalno izabranim predstavnikom Srba u Predsjedništvu BiH. Sve što je rekao reis Islamske zajednice u BiH, više govori o karakteru i usmjerenju zajednice koju vodi, nego o političkom djelovanju Milorada Dodika”, zaključio je Milorad Dodik.

“Ni Kavazović, ni Izetbegović ne mogu demantovati notornu istinu, a to je da je SDA oduvijek svoje pristalice regrutovala upravo u džamijama”, dodao je Dodik.

“Žao mi je ako je Kavazovića pogodila ova istina ili ga je pogodilo to što je to neko naglas izgovorio. Kad se uvaženi reis uhvatio šovinizma želio bih da ga podsjetim na obraćanje Bošnjacima u Švajcarskoj kada je pun tolerancije i želje za suživotom apelovao da se ne dozvoli da ‘vlah vlada Srebrenicom’. Eto kako uvaženi Husein Kavazović vidi Srbe i život sa njima. Da je u svom mandatu samo ovo izjavio, dovoljno bi bilo da se trajno diskredituje kao vjerski autoritet”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a ne reisu-l-ulema IZ-a Husein Kavazović, danas je reagovao na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koji je iznio nekoliko optužbi na račun ove vjerske institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar