Milorad Pelemiš danas će biti sahranjen u Beogradu

Vijesti 26. apr 202116:38 0 komentara
Milorad Pelemiš
Milorad Pelemiš (Screenshot)

Milorad Pelemiš, nekadašnji komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), danas će u Beogradu biti sahranjen. Potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat.

Advokat Nenad Petrušić potvrdio je vijest o smrti Pelemiša.

“Jeste, on je umro i danas je sahrana u Beogradu”, kazao je beogradski advokat.

Milorad Pelemiš svjedočio u Haagu

Kako je rekao Petrušić, Pelemiš nije imao nikakav postupak za ratna dešavanja na teritoriji Bosne i Hercegovne. Niti bilo kojeg drugog ratišta.

Prema njegovim riječima, Pelemiš je živio u Beogradu poslije rata. Te je odlazio u Haški tribunal, gdje je svjedočio. Normalno se kretao i nije bilo raspisane potjernice za njim, dodao je Pelemišev advokat Petrušić.

Na suđenju bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću u Haagu, Pelemiš je 2015. godine izjavio da nijedan od njih dvojice nije naredio strijeljanja u Branjevu. O čemu je BIRN BiH ranije pisao.

“Ja nisam učestvovao u odabiranju vojnika i slanju na zadatak”, rekao je tada Pelemiš.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen za genocid i druge zločine u BiH. Konačna presuda ranije je bila najavljena za maj ove godine.

Presude u Haagu, BiH i Srbiji

Sedam nekadašnjih pripadnika Desetog diverzantskog odreda je zbog pogubljenja na ekonomiji “Branjevo”, u blizini zvorničkog sela Pilica, osuđeno u Haagu, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Dražen Erdemović je bio prvi koji je u Haškom tribunalu priznao krivicu zbog učešća u ubistvima zarobljenih muškaraca i dječaka. Osuđen je na pet godina. Marko Boškić je priznao krivnju u Sudu BiH. Po sklopljenom sporazumu, osuđen je na deset godina zatvora.

Na dugotrajne kazne zatvora su osuđeni Franc Kos, koji je dobio 35 godina. Stanko Kojić 32 godine i Zoran Goronja 30 godina. Dok je Vlastimiru Golijaninu izrečeno 15 godina zatvora. Kosu, bivšem komandiru Prvog bijeljinskog voda Desetog diverzantskog odreda, izrečena je do sada najveća kazna u Državnom sudu zbog zločina u Srebrenici.

Bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Brano Gojković je u Srbiji osuđen na deset godina zatvora po sporazumu o priznanju krivnje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!