Ministar Delić: Vlada KS nudi rasplet priče u preduzeću “Zrak”

Vijesti 10. sep 202214:58 1 komentar
F.Z./N1

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić objavio je da je sarajevska vlada pronašla rješenje za rasplet situacije u preduzeću "Zrak" pojašnjavajući na šta se to zapravo odnosi.

Kako je naveo Delić, posljednjih dana u fokusu javnosti je stanje u firmi “Zrak” čiji radnici traže da im se isplate plate koje su zaradili.

“Ali, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao većinski vlasnik ovog preduzeća, ni ovaj put kao ni nikad do sad, ne haje mnogo za ove radnike, ni ovo preduzeće namjenske industrije koje je jedno od nekoliko rijetkih u Evropi. Bio sam prije nekoliko mjeseci u posjeti Zraku i razgovarao s radnicima i predstavnicima sindikata – isključivo iz dobre namjere i želje da pokušamo spasiti ovo preduzeće. Uputili smo i inicijativu Vladi FBiH u vezi s rješavanjem problema u ovom preduzeću jer to je najviše što možemo izvan naših kantonalnih nadležnosti. Vlada Federacije opet nije reagovala”, kazao je Delić.

Naglasio je da problemi u “Zraku” nisu nerješivi.

“Štaviše banalni su u odnosu na probleme koje imaju druga preduzeća. Zrak ima tehnologije koje komšije iz susjedne zemlje jedva čekaju da otkupe za male pare, kao što su, uostalom, otuđili ili u boljim slučajevima otkupili sve mašine naših industrijskih giganata koji su zahvaljujući katastrofalnim privatizacijama uništeni. Mašine i tehnologije su prodate buzašto, a firme pod ključem. Mnoge su još uvijek predmet sudskih procesa. Em razharačili i rasprodali, em se još uvijek troše budžetska sredstva za maratonske sudske procese. Dakle, preduzeće koje ima tehnologije koje vrijede milione, stručni radnici koji imaju znanja i koji vole ovo preduzeće, kvalitetni proizvodi za koje postoji velika potražnja i ogromno međunarodno tržište, tradicija postojanja i proizvodnje kakvom se malo koja zemlja može pohvaliti – sve to na jednu stranu, a na drugu nešto duga zbog kojeg se obustavlja proizvodnja i gasi preduzeće”, dodao je Delić.

Upitao je Vladu FBiH kakva je to računica?

“Kažu nedefinisan iznos duga, a mi kažemo da koliki god je smiješan je to iznos za platiti kad je ova industrija u pitanju. Što će reći da nisu problem novci, nego nedostatak interesa ili neznanje kako upravljati ovim preduzećem. U oba slučaja mi, Vlada Kantona Sarajevo, nudimo rješenje. Draga Vlado FBiH, predajte nam na upravljanje ili prodajte svoj vlasnički udio u preduzeću Zrak i gledajte kako ga vraćamo na noge, gledajte kako postaje firma na koju ćemo svi biti ponosni i koja će za kratko vrijeme isplatiti dugove radnicima, pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta. Jednostavno je, ako nemate ‘skrivenih’ motiva i namjera s ovim preduzećem. Predajte ga nama i mi ćemo se pobrinuti da za kratko vrijeme postane solventno i uspješno”, naglasio je Delić.

Rekao je da je potez cpovučen te da čekaju federalnu Vladu da iskaže svoje namjere i opredijeli se u skladu s tim.

“Imajte na umu da nećete moći još dugo držati ovo nenormalno stanje u Zraku, morat ćete povući potez. Hoćete li čekati da izbori prođu, pa ako opet budete vlast, onda sigurni u sebe naredne četiri godine, konačno učiniti ono što radnici slute – prodati sve i srušiti zgradu da biste hajrovali od lokacije, a sigurni u svoje pozicije jer do izbora ljudi će zaboraviti šta ste uradili? Nemojte računati na to. Vlade padaju i u toku mandata i ništa nikome više nije zagarantovano. Mislite o tome dok smišljate kako razvaliti i posljednje veliko preduzeće koje je imalo sreću da izbjegne ublehu zvanu privatizacija”, zaključio je Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare