Ministar Delić: Zašto smo dali novac kladionicama

Vijesti 25. jun 202117:57 > 18:37 2 komentara

O podršci razvoju male privrede, sredstvima izdvojenim za sanaciju posljednica koronavirusa, kontroli podsticaja za agrar, podršci sindikalistima u ostvarivanju niihovih zahtjeva razgovarali smo u emisiji N1 sa ministrom privrede KS Adnanom Delićem.

Tokom ove godine će biti realizovan projekt razvoja male privrede u KS koju nadležno kantonalno ministarstvo provodi u saradnji s Privrednom komorom. Cilje je, kako je naveo Delić, pomoći privrednike za šta su iz budžeta Vlade KS izdvojena značajna sredstva uprkos pandemiji.

“Ovaj iznos je veći nego ikad i riječ je o 8,49 miliona KM i to je program koji je podijeljen u 11 različitih programa i koji ima cilj stabilizacije poslovnih aktivnosti i privrede na KS i unapređenje određenih njenih segmenata, proizvodnje, inovativnosti i zapošljavanja ljudi”, dodao je Delić.

O davanju sredstava kladionicama u KS

Ministarstvo privrede KS objavilo je u petak, 11. juna, liste prihvaćenih i liste odbijenih prijava poslovnih subjekata po javnim pozivima za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto platu (u FBiH) za period trajanja zabrane obavljanja djelatnosti u martu i aprilu 2021. godine, te za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plate (u FBiH) za pripadajuće mjesece.

Na listi za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu neto platu (u FBiH) nalaze se i poslovni subjekti – kladionice, kojima je po šifri djelatnosti, Vlada KS zabranila rad svojom odlukom donesenom na hitnoj sjednici, održanoj 23. marta 2021. godine, a prema preporuci Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

“Ne mogu reći da smo mi pomogli kladionice. Mi smo samo ispoštovali zakonsku regulativu i to nije odluka Ministarstva privrede KS već Skupštine KS koja je na sjednici zabranila rad kladionicama. Međutim, Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedicapo privredu KS pa se tako Vlada obavezala da će svima onima kojima svojom odlukom zabrani obavljanje poslovnih djelatnosti nadoknaditi pripadajuće doprinose i poreze. Mi ne smijemo diskriminisati većć moramo poštovati zakon. Shodno tome, mi smo svojom odlukom zabranili kladionice i isplatili 120.000 KM. Zamislite da nismo i da su kladionice tužile Vladu KS, onda bi taj iznos bio milionski”, pojasnio je Delić.

Dalje je nastavio da su kladionice isključene iz svih ostalih programa pomoći Vlade KS i ovog Ministarstva.

“Nisu jedine one privredne djelatnosti, postoji još djelatnosti koje su isključene. Isključene su i neke banke, javna preduzeća iz ovih poziva i nemamo problem da to komuniciramo jer smatramo da radimo dobru stvar”, ispričao je.

Opremanje industrijskih zona

Nedavno je Ministarstvo privrede KS uručilo sredstva za opremanje industrijskih zona u četiri općine u KS. Riječ je o kreditnim sredstvima pa se pita ko će vraćati ta sredstva.

“Vlada KS će vraćati kredit jer želimo ulagati sredstva u unapređenje poduzetničke infrastrukture na području KS. Dosad je budžet za tu stavku bio 500.000 KM, a planirali smo sada šest miliona KM. U prvom krugu smo potpisali ugovore s Općinom Ilijaš, Hadžići, Vogošća i Novi Grad gdje smo dodijelili 2,7 miliona KM”, naveo je.

Naglasio je da se konstantno radi na uspostavljanju velike industrijske zone u ingerencijama Vlade KS.

“Mi smo pokrenuli te procedure i otprilike znamo lokaciju i imamo zemljište koje je otprilike 300 dunuma u vlasništvu KS. Idealno je za takvu industrijsku zonu, ima i interesanata i to je jedini način da privučemo investicije i omogućimo poduzetničku infrsatrukturu”, istakao je Delić.

O značaju turizma

Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo odluku da se ukinu vize turistima iz Velike Britanije, Irske i Saudijske Arabije, na šta je Delić veoma burno reagovao naglašavajući da će to naštetiti turizmu kako BiH tako i KS.

“Turizam u KS je jedan od pet strateških grana (privrede, IT-a, prehrambene i farmaceutske industrije) i on kako direktno tako i indirektno ima veliki značaj. Kanton Sarajevo je inače najveći nosilac turizma u BiH, bilježimo najveći broj i dolazaka stranih turista i ostvarenih noćenja. I bez obzira na to što samo dolaze u KS oni posjećuju i ostale gradove u BiH. Ovo je stvarno neshvatljiva odluka Vijeća ministara BiH”, rekao je Delić.

Stanje na vlasti

Kratko je prokomentarisao i trenutno stanje na vlasti te istakao da svi koji je obnašaju osjete bezrezervnu podršku stranaka koje su trenutno na vlasti.

“Vjerujem i uvjeren sam da ova vlada ima bezrezervnu podršku stranaka trojke i nemamo nikakav pritisak. Sve funkcioniše i više nego dobro. Nisam stranačke razlike osjetio u ovoj vladi. Nemam pritiske stranke Naroda i pravde čiji sam član ni u jednom trenutku i odriješene su mi ruke kada je riječ o obavljanju moje funkcije”, poručio je Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare