Ministar Katica za N1: Bh. povorku ponosa osigurava 1.000 policajaca

Vijesti 13. aug 202118:40 > 19:12 2 komentara

Gost N1 bio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica koji je rekao kako će sutrašnju Bh. povorku ponosa osiguravati 1.000 policajaca, kao i da je pred Sarajevom nekoliko događaja, te je zamolio građane da budu strpljivi.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu kazao je kako je stabilna i zadovoljavajuća. Istakao je i da Uprava policije ima dobro iskustvo kada je u pitanju osiguravanje događaja “visokog rizika”, kao što je Povorka ponosa, pa i osiguravanje Sarajevo Film Festivala.

Pred organizatore Povorke ponosa smo postavili zahtjeve koji su ispunjeni . Takođe su zatražene informacije od raznih agencija u vezi sa mogućnostima ugrožavanja sutrašnjeg događaja i došli smo do saznanja da ne postoje operativna saznanja u vezi sa tim i nadam se da uz svo iskustvo uprave policije će sve proteći u najboljem redu“, komentarisao je Katica za N1 te dodao i kako se planski i organizovano prišlo ovom događaju.

Bit će više od 1.000 policajaca na terenu. I druga ministarstva unutrašnjih poslova, poput onih iz BPK, SBK, HNK, ZDK i TK će poslati svoje policijske službenike. Učestvuje i Federalna uprava policije i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela“, naveo je.

Kazao je i da je komesar policije pozvao sve policajce da se vrate s godišnjih odmora i da će se to brojati kao prekovremeni rad uprave policije.

Raspisan konkurs za policijske službenike

Takođe, u programu televizije N1, Katica je kazao i kako je raspisan konkurs za 200 policajaca, kao i da će se vjerovatno raspisati konkurs za još 200, a od tih 200,  stotinu bi trebao biti konkurs za mlađe inspektore.

Pitali smo ministra Katicu i da prokomentariše stanje sa migrantima u dva kampa u Sarajevu, a on nam je kazao da nakon što je prošle godine došlo do eskalacija sukoba u Blažuju, na Vladi su se dogovorali kako je neophodno ograničiti broj migranata u kampovima. Tako je sada, kako je rekao Katica, zadovljavajući broj migranata u skladu sa mogućnostima smještajnih kapaciteta, odnosno vih dana u Blažuju je manje od 1.700 migranta koliko iznosi broj koji taj kamp može primiti.

Govorio je i o džeparošima u Sarajevu.

“Policajci u civilu u Starom Gradu i Centru”

Vidljivo je da taj problem postoji, a imamo informacije i da ljudi koji se bave tim dolaze čak iz drugih gradova, što ukazuje na organizovani tip prosjačenja. Zatražio sam od uprave policije da se posveti ovom pitanju. Imamo ljude koji rade u civilu, posebno na području općina Stari Grad i Centar. Turisti su uglavnom mamac za izvršenje toga i naši službenici koncentrisani su najviše na tom terenu“, poručio je Katica.

O krađi automobila u Sarajevu rekao je da do danas broj otuđenih vozila iznosi 64, kao i da je 25 posto od toga vraćeno vlasnicima. Naglasio je kako te krađe ukazuju na to da se ne radi o organizovanom kriminalu kakav je bio ranije, kao i da “ta pojava” opada. Naveo je kako se vjerovatno radi o lokalnim kriminalnim grupama.

Ministar Katica je uputio poruku građanima povodom nastupajućih događaja te im je uputio apel da se poštuje zakon. Poručio je i da “svi trebamo biti strpljivi”.

Lični stav Katice o Bh. Povorci ponosa

Iznio je i svoj stav u vezi sa Bh. Povorkom ponosa te kazao: “Ne mislim da je meni prihvatljivo nešto što se zove ekspresija seksualnosti; nije u skladu sa mojim poimanjem života“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare