Ministar odbrane BiH: NATO preuzima sigurnost ako ode EUFOR

Vijesti 06. okt 202121:57 > 22:06 6 komentara

Gost emisije Pressing bio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić gdje je izjavio da ako ode EUFOR iz naše zemlje, doći će NATO.

Na pitanje voditelja emisije Amira Zukića da li su Oružane snage BiH u stanju sačuvati mir i državu sačuvati od unutrašnjih i vanjskih faktora, ministar odbrane BiH je kazao kako Oružane snage nisu zadužene i nemaju u svojoj misiji taj unutrašnji mir, i da to rade Ministarstvo sigurnosti, državne agencije, odnosno policija.

U slučaju unutrašnjih problema, potrebna je odluka institucija, koje trenutno ne rade, da bi pomagali u saniranju nekih posljedica“, izjavio je.

Istakao je i da se sve odluke po pitanju odbrane moraju donijeti konsenzusom.

Što se tiče spoljnih ugroza, Oružane snage su sposobne i odbranit će oni ovu zemlju. Ali, moramo imati u vidu da OS BiH po zakonu koji smo usvojili 2005. godine se uključuju u kolektivnu sigurnost i OS BiH ne bi bile same – imali bismo snaga koje bi pomogle OS BiH“, naglasio je.

O tome koje su to snage, Podžić je rekao da trenutno imamo EUFOR, a o najavi Rusije da će uložiti veto na produženje mandata EUFOR-a, Podžić je rekao da zna za to.

Znam da neki očekuju i kažu da će se desiti na Zapadnom Balkanu ono što se desilo u Siriji i Afganistanu, ali da napomenem jednu stvar. Po rezoluciji 10 88 od 12.12. ‘96. godine Aneks 1A 1 B, mir provodi NATO“, rekao je Podžić.

Istakao je i da NATO preuzima sigurnost ako ode EUFOR.

Niko neće da se pita, da čita. Zašto u Sarajevu pored EUFOR-a kome je NATO 2.12.2004. predao dužnost, zašto je ostao štab NATO-a? Zato što je 3.12. na insistiranje jednog od političara iz BiH, rahmet mu duši, traženo da NATO ostane u Sarajevu, da izvršava posao iz Rezolucije 10 88 i dobije novu misiju pomoći OS BiH u reformi odbrane. Se sekiram se nimalo po tom pitanju“, izjavio je Podžić.

Na pitanje može li se reći građanima da mogu mirno spavati, Podžić naglašava: “Može se reći. Ima ih ko čuvati, nek’ se ne sekiraju. Sigurno”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare