Ministar odbrane Hrvatske govorio o slanju vojske RH u Bosnu i Hercegovinu

Regija 04. nov 202115:07 > 15:12 1 komentar
N1

Ministar obrane Hrvatske, Mario Banožić, gostovao je u N1 studiju uživo i komentarisao svoj sukob s predsjednikom Hrvatske, Zoranom Milanovićem. Govorio je i o objavljivanju dokumenata vezanih za Bugojno. Podsjetimo, ranije su hrvatski mediji prenijeli njegovu izjavu u kojoj je tvrdio da je Milanović želio poslati vojsku Republike Hrvatske, preko granice, u Bosnu i Hercegovinu.

Upitan zašto mu je bilo sporno da izda odobrenje da vojnici mogu preći granicu i otići u Bugojno, Banožić objašnjava da je zapravo bio onemogućen donijeti tu odluku.

“Želi se predstaviti kao da sam ja imao nešto protiv, međutim, to nije istina. Počasna-zaštitna bojna je trebala biti upravo na tom događaju, u tom mjestu u BiH. No, zakon je jasan, (člankom 69, stav 5), jednostavno se kaže da sam ja taj koji potpisuje odluku o prelasku granice u svrhu ceremonijalnih potreba. Na taj način, ja sam bio onemogućen napraviti tu odluku jer je ona došla od predsjednika Milanovića 17. marta i Robert Hranj (načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske) je znao da temeljem te odluke vojska neće moći preći. On je vratio prema meni zahtjev, rekao sam da to nije nikakav problem, ali sam tražio da ga pošalju na ministarstvo”, pojašnjava ministar odbrane susjedne Hrvatske.

Navodi i to da Hranj u ranijim pojašnjenjima nije ispričao one najvažnije stvari.

“To da je došla odluka sedamnaestog na njega iz Ureda predsjednika, direktno načelnika glavnog stožera, a ja sam potpisao odluku temeljem čega? Prijedloga načelnika glavnog stožera? Ured je tu preskočio mene i ja sam jednostavno bio u poziciji da ne izdam odluku i nisam htio dovesti u poziciju hrvatsku vojsku da zastaje na granici”, priča Banožić.

“Milanović je osporio moje ovlasti”

Na pitanje voditeljice da li se radilo samo o njegovoj sujeti, s obzirom da je preskočen u lancu, navodi kako se radilo isključivo o poštivanju zakona.

“Kako ću napraviti temeljem zakona odluku ako nemam zahtjev, a nisam ga imao. Ono što je stiglo od Hranja je bio prijedlog iz Ureda predsjednika. Stvar je samo poštivanje zakona, a ja sam svjestan da Zoran Milanović mene ne poštuje, zato jer sam član HDZ i Vlade koju on ne voli na osobnoj razini. On je predsjednik Hrvatske, niko ne osporava njegove ustavne ovlasti, ali je on osporio moje zakonske ovlasti i to je to”, zaključio je Banožić priču o slanju hrvatske vojske u Bugojno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare