Ministar odbrane Turske: Pratimo situaciju izbliza i pozivamo sve na mir

Vijesti 27. dec 202111:32 > 11:40 0 komentara
F.Z./N1

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Sastao se sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem kojem je izrazio zahvalnost, kao i njegovim kolegama u Ministarstvu odbrane, te vojsci.

“Radit ćemo na realizaciji vrlo uspješne posjete. Kao što i naš predsjednik Erdogan uvijek naglašava: narod BiH je jedan narod za nas. Mi dajemo veliku pažnju stabilnosti i miru u BiH. Dajemo veliku podršku kao Ministarstvo odbrane Republike Turske na putu ka NATO-u. Koristimo svaku priliku da proširimo i ojačamo saradnju na odbrambenim poljima. Svakako sam iskoristio priliku da smo i u oblasti namjenske industrije spremni za jačanje saradnje”, istaknuo je Akar.

Mišljenja je da za nikoga u BiH nije dobro govoriti o rastavljanju njenih dijelova.

“Pratimo situaciju izbliza i pozivamo sve strane da reaguju mirno, strpljivo i sa dijalogom. Postojeći problemi koji se dešavaju, predlažemo da se mirnim putem riješe, jer je to najbolji način za sve narode u BiH. Uvijek smo spremni za bilo koji vaš zahtjev analiziramo i u okviru naših mogućnosti pomognemo”, rekao je Akar.

Podžić je istaknuo da Turska kao članica NATO saveza jako pomaže Ministarstvo odbrane BiH, a to je školovanje na akademijama u Republici Turskoj.

“Trenutno je 89 pripadnika i to je najveći kontigent koji se školuje negdje u inostranstvu. Druga stvar je modernizacija OS BiH. Mi smo u martu potpisali sporazum u vrijednosti od 200 miliona turskih lira oko nabavke oružanih sredstava, i uskoro očekujemo njegovu realizaciju”, istaknuo je Podžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!