Ministar: Odgovornost snositi od mene do zadnjeg vojnika

Vijesti 17. feb 202119:11 1 komentar

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine upućen je izvještaj SIPA-e o slučaju nestanka oružja iz kasarne u Pazariću, 11. februara. Kako se pljačka mogla desiti, nadležne su pitali i članovi parlamentarne Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, ali i mediji. Ministar odbrane odgovara - sistem je zakazao, ispitat ćemo gdje.

Čeka se potez državnog Tužilaštva nakon izvještaja o onome što su utvrdili policijski službenici SIPA-e u vezi nestanka 25 komada različitih tipova pištolja iz vojnog objekta u blizini Sarajeva. U svojstvu svjedoka saslušano je sedam osoba. Posljednja krađa bila je jedna od tema sastanka nadzorne parlamentarne komisije, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

“Kao da je neko ko je znao – ode na određeno mjesto gdje su pištolji, a ne gdje su puške – i to u kasi, u sanduku pa u kasi. Nikako ne mogu da razumijem kako je to bilo moguće fizički izvesti. I onda se građani s pravom pitaju – ako je to poruka koju nam šaljete, šta to znači za ostale. Ako institucije bezbjednosti ne mogu da nam pošalju poruku da smo sigurni – ko onda treba to da uradi. To je zato posebna odgovornost jer se to desilo unutar Oružanih snaga”, smatra Dušanka Majkić, Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH.

Sistem je zakazao, ispitaćemo kako i gdje – poručuje ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

“Od mene kao najodgovornijeg čovjeka na čelu ove institucije do zadnjeg vojnika koji je u to doba trebao biti na straži isprovjeravaće se kako je moguće – da li je bio na straži, da li mu je sve propisano, kada mu je njegov komandir zadnji put bio u kontroli, kada ga je obilazio, itd. Sve će biti ispitano i sve mjere će biti preduzete. Moralnu odgovornost itetkako moramo snositi svi od Sifeta do zadnjeg vojnika dole koji je bio na straži”, poručuje Podžić.

Profesor i ekspert za vojna pitanja Berko Zečević tvrdi – sve se svodi na način nadzora prostora u kojem se skladišti naoružanje. Lokacija je kaže mnogo, ljudstva nedovoljno, a svojevremeno je predlagao i uvođenje elektronskog sistema.

“Učinjen je ogroman napor i značajna modernizacija. Međutim, mi imamo limitirajuće aspekte u broju ljudi koji mogu da kontrolišu postojeće lokacije. Realno, taj broj lokacija treba drastično smanjiti i uvesti što više elektronskog nadzora na lokacijom, odnosno objektom u kojem se nalazi oružje i municija”, zaključuje Zečević.

Nestanak naoružanja u Pazariću samo je jedna u nizu krađa u vojnim skladištima. Unutar institucije, uvjerava ministar, redovno se utvrđuje disciplinska odgovornost.

“Slučaj Bileća iz 2017. – kažnjena su dva podoficira sa napredovanjem u službi sa po tri godine. Pale – optički nišan – osoba je osuđena na tri godine i na psihijatrijsko liječenje godinu dana. Visoko 2012. – 47 pištolja – brigadir je kažnjen na 12 mjeseci sa 33 odsto od plate, kažnjen je i komandat lokacije odbijanjem od plate godinu dana”, podsjeća Podžić.

No, ko su nalagodavci ovakvih krađa i u čijim rukama na crnom tržištu završava ukradeno naoružanje često ostane neistraženo. Pravosudni procesi su nerijetko dugotrajni, a ponekad i bez epiloga.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare